Scoala si cercurile culturale in judetul Trei Scaune

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Am urmarit cu oarecare insistenta problematica culturii romanesti in Trei Scaune atestata documentar. Fie ca descoperim fie ca "redescoperim" materialele relevante, punerea lor in valoare a devenit pentru Arhivele Statului Covasna o preocupare curenta cu atat mai mult cu cat datele si informatiile publicate comporta si o oarecare nota de inedit.Astfel o serie de documente purtand antetul Revizorat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scoala si cercurile culturale in judetul Trei Scaune

Am urmarit cu oarecare insistenta problematica culturii romanesti in Trei Scaune atestata documentar. Fie ca descoperim fie ca "redescoperim" materialele relevante, punerea lor in valoare a devenit pentru Arhivele Statului Covasna o preocupare curenta cu atat mai mult cu cat datele si informatiile publicate comporta si o oarecare nota de inedit.Astfel o serie de documente purtand antetul Revizoratul scolar al judetului Trei Scaune sau al Asociatiei invatatorilor din judetul Trei Scaune ne ofera un tablou destul de amplu al cercurilor culturale din judet, programul acestora precum si o evidenta a celor ce le organizau si conduceau: invatatori, profesori, preoti, medici, juristi.

In mod remarcabil asemenea cercuri isi desfasurau activitatea in scoli, in cele aproape o suta de unitati scolare din toate localitatile judetului - orase, comune, sate.Parcurgerea acestor file ofera o data in plus regasirea unor personalitati deja cunoscute ca de pilda Valeriu V. Bidu (ce atesta implicarea intensa a institutiei prefecturii in viata socio-culturala a judetului), Ioan Rafiroiu, Ion Dima, Ioan Stoenac, dar si mentionarea unor aparent anonimi, respectiv Maria Teaca, Scarlat Mihaiescu, Mircea Stanila, Ioan Boeriu, Ilie Marinescu, Emilia Veres, dr. Vajna, Gh. Grozea, V. Bucsea, pr. Ilie Pastina, s.a.

Desprindem din varietatea tematicilor urmatoarele:
"Momente din trecutul comunei Bretcu" - Ioan Ganea;
"Legaturi economice intre Ardeal si Principate" - Constantin Melinte;
"Educatia morala in scoala primara" - Ioan Rafiroiu;
"Doctrinele pedagogiei moderne" - Mircea Stanila;
"Rolul cooperatiei si economia sociala" - M. Dragomir.
Statistica este cuprinzatoare atat prin faptul ca ea cuprinde practic toate scolile existente (cu limba de predare romana), cat si prin varietatea impresionanta a tematicii ce nu ocoleste nici o latura a cunoasterii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.