Scoala antropologica de la Manchester

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Bazele teoretice si de metoda ale acestei cooperari isi au originea in ideile lui Max Gluckman. El devine primul profesor de Antropologie sociala al Universitatii din Manchester. Ca si in cazul altor intemeietori de scoala antropologica, un rol deloc de neglijat l-au detinut studentii sai, in mod similar cu situatia creata la Columbia University din Statele Unite ale Americii, in scurt timp, grupu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scoala antropologica de la Manchester

Bazele teoretice si de metoda ale acestei cooperari isi au originea in ideile lui Max Gluckman. El devine primul profesor de Antropologie sociala al Universitatii din Manchester. Ca si in cazul altor intemeietori de scoala antropologica, un rol deloc de neglijat l-au detinut studentii sai, in mod similar cu situatia creata la Columbia University din Statele Unite ale Americii, in scurt timp, grupul de antropologi de la Manchester punand bazele unei veritabile scoli [1].

Cercetatorii si studentii de la Manchester au dobandit obiceiul de a obtine date referitoare la actiunile sociale observate la indivizi, pe care ulterior le descriau in detaliu. Marea majoritate a demersurilor au fost focalizate asupra procesului social in diferite situatii de conflict si de aplanare a conflictului.

Conceptele Scolii de la Manchester:
Mecanisme de redresare, care de regula imbraca forma medierilor personale sau informale, arbitrajul legal sau formal, ori in situatii de criza, apelarea la un ritual public. Rolul acestor mecanisme este de a repara rupturile survenite in urma unui conflict. Este posibil ca partile aflate in conflict sa invoce o serie de norme comune de conflict sau un cadru comun de valori prin intermediul caruia valorile societatii sunt incluse intr-o ierarhie [2].

Analiza situationala. "In situatii similare opereaza procesele similare, dar fiecare are variante proprii" [3]. Analiza situationala reprezinta una dintre cele mai importante aspecte ale orientarii teoretice si metodologice ale lui Gluckman. Ea presupune descrierea unor evenimente sau practici de catre insisi actorii sociali. Structura si functia unui sistem pot fi mai bine intelese din perspectiva modului in care actorii sociali le pun in practica in cotidian.

Selectia situationala. In cadrul acesteia, un actor alege dintr-un set de norme o anumita norma pentru o situatie particulara, iar pentru o alta situatie, o alta norma, chiar contradictorie cu prima. Selectarea normei se afla in stricta concordanta cu rolul pe care il detine actorul social in situatii diferite, asadar realizandu-se o adaptare sau selectie ad-hoc a normei in functie de cerintele rolului sau a situatiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.