Scoala Cinica

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.58

nivel: Facultate

Antistene ar fi fa¬cut observatia : pe om si calul de colo ii vad, dar omenirea in general si calul in general (notiunea) nu-i vad ! La aceasta Platon ar fi raspuns : desigur, aceasta fiindca tie iti lipseste organul cu care se poate vedea ideea. Ce ar fi putut raspunde mai bine la aceasta replica a lui Platon decit ca, nicidecum, din pricina ca si ratiunea e ceva tot corporal, ce poate fi pipait [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scoala Cinica

Antistene ar fi fa¬cut observatia : pe om si calul de colo ii vad, dar omenirea in general si calul in general (notiunea) nu-i vad ! La aceasta Platon ar fi raspuns : desigur, aceasta fiindca tie iti lipseste organul cu care se poate vedea ideea. Ce ar fi putut raspunde mai bine la aceasta replica a lui Platon decit ca, nicidecum, din pricina ca si ratiunea e ceva tot corporal, ce poate fi pipait si apucat cu mina.

Natural ca Platon n-ar fi fost pus in incurcatura de acest raspuns al lui Antistene, caci problema despre care se discuta era aceea a notiunilor generale, in care senzualismul naufragiaza. Antistene si cinicii erau si nominalisti, asadar ei negau exis¬tenta notiunilor si a ideilor, pe care le decretau a fi simple nume. Antis¬tene a tras ultimele consecinte ale senzualismului, negind posibilitatea judecatilor si definitiilor.

El sustinea ca, daca vrem ca sa nu gresim, nu putem formula decit judecati ca urmatoarele : masa este masa, omul este om etc. Antistene neaga deci ca ar fi posibile definitii reale si nu admite decit definitiile nominale. Ca Antistene a fost un elev al lui Socrate, observam abia atunci cind cautam sa expunem etica acestuia. Pentru sofisti cel mai inalt bun, dupa care poate nazui omul, este placerea. Antistene considera aceasta parere a fi o nebunie.

Antistene a invatat de la Socrate ca placerea este ceva trecator, lipsit de valoare eterna, ca de altfel si individul care o simte ; el a fost martorul faptului maret, ca Socrate a suferit chiar moartea, fiindca in¬telegerea, virtutea si dreptatea i-au pretins acest lucru. Si, ceea ce este interesant, trebuie sa subliniem faptul, ca intr-adevar o actiune virtuoasa poate fi vazuta, dar nu si intelegerea, virtutea si dreptatea, si cu toate acestea Antistene si elevii acestuia preamaresc aceste virtuti, ca fiind cel mai inalt bun. Cu aceasta conceptie etica cinicii vin in contrazicere cu senzualismul lor epistemologic.

in mare cinste la cinici este ratiunea sanatoasa a omului. Antistene a dezvoltat mai departe ideea socratica ca omul este o fiinta care de la natura este determinata sa nazuiasca spre dreptate si bine. Din aceasta pricina istoricii filozofiei l-au asemanat pe Antistene cu Rousseau, desi cinicii nu inteleg prin natura o idee, ci un obiect. Altii il aseamana, din pricina ca Antistene dispretuieste cultura, cu Tolstoi. La prima vedere s-ar parea ca o asemenea apropiere este indrazneata si fara nici o legatura. Dar Tolstoi era incalzit de aceeasi credinta optimista in bunatatea naturii omenesti ca si Antistene. Desigur ca intre filozoful cinic si marele scriitor rus este si o mare deosebire : ea se afla in domeniul religios. Tolstoi este un scriitor crestin.

Cinicii pretuiesc - dupa cum am amintit - ratiunea sanatoasa a omului. Kant subliniaza si el acest lucru. Dar cinicii nu ajung la conceptul de virtute prin consideratii rationale, cum facea Socrate, ci ei afirmau ca virtutea este ceva ce se intelege de la sine. Desigur trebuie sa intelegem ca in jurul lui Antistene nu s-au adunat tineri, care apartineau clasei inalte si avute, ci aceia care erau exclusi de la gustarea rafinata a frumusetii si a vietii din Atena acelui timp. Asa se si explica faptul ca pentru Antistene cel mai inalt bun pe care trebuie sa-l realizeze omul, nu era"kalokagatheia", ci oboseala si munca manuala.

Ce curios, trebuie sa fi sunat in urechile grecului antic aceasta afirmatie! Platon si chiar Aristotel, ca reprezentanti ai clasei culte si libere a Greciei antice, au desconsiderat munca manuala ca ceva dezonorant pentru om. Ei au dispretuit alaturi de meseriasi si pe artistii plastici, care trebuiau sa creeze operele lor cu miinile. Grecul cult preamarea pe Apollo, muzele si pe Prometeus, cinicii dimpotriva preamareau pe Herakles, eroul care a eliberat omenirea prin munca si prin truda corporala de centauri. Aceasta preamarire are valabilitate si pentru viata interioara a sufletului.

Caci pentru Antistene si pasiunile sint asemenea monstri, care trebuie invinsi prin intelegere si vointa forte, fiindca nu¬mai asa omul poate sa-si cistige libertatea. Cinicii preamaresc independenta de ceea ce se afla in calea libertatii adevarate, a omului. Aceasta independenta nu poate fi realizata decit prin reducerea necesitatilor vietii la forma cea mai simpla posibila. Antistene reprezinta conceptia ca omul trebuie sa-si oteleasca corpul si sa nu recunoasca nici o fericire decit pe aceea care decurge din viata virtuoasa si sa vada numai in rautate un rau. In acest sens cinicii considerau ca sint indiferente toate lucrurile, ce nu au o relatie nemijlocita cu virtutea. Antistene reprezinta o idee inalta, in sensul ca omul nu trebuie sa fie dependent de lumea externa, ci lumea externa trebuie sa-si primeasca valoarea ei prin actiunile virtuoase ale acestuia.

Sursa www.crestinortodox.ro
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.