Scleroza multipla, un dusman redutabil

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

Scleroza multipla este de doua ori mai frecventa la femei, cu un varf de prevalenta in perioada dintre trecerea la adolescenta si varsta de treizeci si cinci de ani, scazand apoi treptat. Este o boala autoimuna (sistemul imunitar ataca celulele propriului oraganism), cauzata de expunerea intarziata la agenti infectiosi, cum ar fi virusul rujeolei, herpes simplex, varicelei, rubeolei, Epstein-Barr [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scleroza multipla, un dusman redutabil

Scleroza multipla este de doua ori mai frecventa la femei, cu un varf de prevalenta in perioada dintre trecerea la adolescenta si varsta de treizeci si cinci de ani, scazand apoi treptat. Este o boala autoimuna (sistemul imunitar ataca celulele propriului oraganism), cauzata de expunerea intarziata la agenti infectiosi, cum ar fi virusul rujeolei, herpes simplex, varicelei, rubeolei, Epstein-Barr si tulpini ale virusului paragripal.Manifestarile clinice de debut ale screlozei multiple pot fi dramatice sau atat de blande incat pacientul nu cere ingrijire medicala imediata.

Manifestari la extreme
Manifestarile clinice de debut ale sclerozei multiple pot fi dramatice sau atat de blande incat pacientul nu cere ingrijire medicala imediata. Cele mai frecvente simptome de debut sunt slabiciunea unuia sau a mai multor membre, incetosarea vederii sau tulburari senzoriale. Slabiciunea membrelor se poate prezenta ca stare de oboseala aparuta in timpul activitatii, dificultati la mers sau pierderea coordonarii.

In unele situatii simptomele pot fi insotite de spasticitate. Ca simptome senzoriale amintim paresteziile (furnicaturi, "ace" sau dureri arzatoare) sau hipoestezia (amorteli, senzatia de "zona moarta"). Sunt frecvente senzatii de parti ale corpului "umflate, umede, reci sau cu invelis strans". Mai pot aparea: mers cu miscari necoordonate, vorbire descompusa.

Alte simptome
Nevrita optica debuteaza de obicei cu incetosarea vederii, trecand apoi la pierderea severa a vederii sau rareori la pierderea completa a perceperii luminii. Simptomele sunt in general monooculare, desi se pot prezenta si bilateral, putand coexista si cu durerea care este de obicei intensificata de miscarile oculare.Sindromul vertiginos (ameteala) poate debuta brusc, cu dezechilibru la mers si varsaturi.

La nivelul vezicii urinare poate aparea senzatia de mictiune imperioasa sau ezitanta, golirea incompleta sau incontinenta urinara.Se poate asocia si cu fenomenul de constipatie, senzatia presanta de defecatie sau incontinenta de fecale. Mai mentionam: pierderea memoriei, atentie deficitara, labilitate emotionala, depresie, senzatii pasagere asemanatoare trecerii curentului electric produse de flectarea gatului, sensibilitate la caldura, oboseala tipica la jumatatea dupa-amiezii, fatigabilitate mentala si somnolenta.

Caracteristici
Boala, in evolutia ei, este de patru tipuri:
1. Recidivanta - remitenta este caracterizata prin atacuri recurente, imprevizibile, care evolueaza pe parcursul mai multor zile sau saptamani, putand fi urmate de recuperari complete, partiale sau nule.
2. Secundar-progresiva: urmeaza modelul primei categorii, dar are o evolutie progresiva.
3. Primar-progresiva, la care progresia gradata a incapacitatilor apare chiar de la debutul bolii.
4. Progresiv-recidivanta: se prezinta sub forma primar progresiva, dar suprapune si perioade de recidiva.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.