Schiul alpin

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Dar notiunea complexa de schi alpin nu cuprinde numai coborirea ci si urcusul, mersul pe teren plat si pe creste mai mult sau mai putin accidentate.Coboririle se fac pe fete si pe vai. Ca un corolar al schiului alpin este "schiul extrem" (fig. 190), practicat de un numar din ce in ce mai mare de schiori-alpinisti, care isi propun coborirea marilor pereti si culoare de gheata cu o inclinare de 45--[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Schiul alpin

Dar notiunea complexa de schi alpin nu cuprinde numai coborirea ci si urcusul, mersul pe teren plat si pe creste mai mult sau mai putin accidentate.Coboririle se fac pe fete si pe vai. Ca un corolar al schiului alpin este "schiul extrem" (fig. 190), practicat de un numar din ce in ce mai mare de schiori-alpinisti, care isi propun coborirea marilor pereti si culoare de gheata cu o inclinare de 45--60º si care pina de curind reprezentau terenul exclusiv de activitate al alpinistilor de performanta, specialisti in tehnica de gheata, inarmati cu coltari, pioleti, coarda si pitoane de gheata.

Coborirea acestor pereti si culoare nu se poate face de regula decit in conditii favorabile, cind gheata este acoperita cu un strat de zapada moale. Coborirea partilor mai inclinate se face cu asigurarea de coarda sau chiar in rapel (cornise, rupturi de panta). In timpul coboririi nu se admite nici o greseala, cazaturile nemaiputind fi oprite.Dificultati tehnice mult mai reduse prezinta schiatul pe ghetar.

Urcusul pe ghetar se face conform celor expuse la capitolul II "Tehnica de gheata", cu asigurare de coarda. La coborirea pe ghetar, cel mai bine se descurca o coarda de doi, cu conditia sa-si sincronizeze perfect miscarile. In cazul corzii de trei, mijlocasul merge cu o carabiniera alunecatoare pe coarda (fig. 191).

Cel mai bun schior merge ultimul. Schimbarile de directie se anunta in prealabil si se fac cu coarda intinsa, astfel incit cei doi schiori sa se afle pe aceeasi verticala. Al doilea trebuie sa fie atent sa nu treaca peste coarda si e-ventual sa dirijeze coarda cu batul de schiu. In zonele de seracuri cu crevase sau la trecerea unor poduri peste crevase nu se merge concomitent.

La urcus, schiurile se poarta fie pe umeri, fie la picioare, dupa imprejurari. Pe distante scurte, pe gheata, ori pe pante inclinate schiurile se poarta pe umeri. Dezavantajele sint evidente: greutatea schiurilor adaugata la cea a rucsacului, dezechilibrarea care poate fi periculoasa pe pantele expuse, infundarea piciorului in zapada adinca si afinata. Mai usor se poarta schiurile cu ajutorul unor chingi, in banduliera, sau si mai bine pe rucsac, in care caz miinile ramin libere si echilibrul este mai bun.

Urcusul cu schiurile in picioare nu se poate face decit pe pante moderate si conditii bune de zapada. Un auxiliar deosebit de pretios sint pieile de foca cu ajutorul carora se poate urca practic orice panta "schiabila", chiar daca zapada este usor inghetata. Pe teren plat se aplica tehnica schiului de fond, care permite o inaintare rapida. Alegerea traseului, atit la urcus, cit si la coboris, se face tinind seama de conditiile de securitate si, in primul rind, de pericolul de avalansa (vezi cap. III); Fig. 192.

Bocanc "combi" in functie de aceste situatii se alege traseul in serpentine sau direct pe linia de cea mai mare panta, pe o forma de relief convexa (muchie, spinare) sau concava (vilcea, vaiuga). Printre cele mai frumoase performante ale schiului alpin se numara lungile traversari de masive, care se realizeaza in mai multe etape, peste creste de mare altitudine, cu urcusuri pe virfurile din vecinatatea "traseului de inaltime" (haute route).

Echipamentul si materialele necesare la schi alpin. Bocancii "combi" (fig. 192) permit o buna miscare a piciorului la mers pe teren plat sau urcus, iar pentru coborirea pe schiuri pot fi strinsi bine pe picior. In afara bocancilor clasici de munte, cu sireturi si santuri pentru fixarea legaturilor de schiuri, exista astazi bocanci speciali de schi alpin care indeplinesc aceste conditii, din material plastic, cu clape, suficient de inalti si care, in citeva secunde, se pot schimba din pozitia "mers" in pozitia "coborire". Imbracamintea se alege din material "antiderapant" cunoscut fiind ca tesaturile obisnuite din material plastic lucios pot duce la accidente grave.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.