Schita - personaj de schita

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.98

nivel: Liceu

O prima trasatura morala, in contrast cu parerea sanatoasa a mamei in legatura cu educatia copiilor este neastamparul copilului care se joaca cu lucruri nepermise, necajind jupaneasa umbland la masina de facut cafea, gata sa verse spirtul si sa aprinda casa. Baiatul nu se potoleste nici la insistentele jupanesei, nici ale mamei, ci doar cand are el pofta. Neastamparul se transforma in obraznicie, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Schita - personaj de schita

O prima trasatura morala, in contrast cu parerea sanatoasa a mamei in legatura cu educatia copiilor este neastamparul copilului care se joaca cu lucruri nepermise, necajind jupaneasa umbland la masina de facut cafea, gata sa verse spirtul si sa aprinda casa. Baiatul nu se potoleste nici la insistentele jupanesei, nici ale mamei, ci doar cand are el pofta. Neastamparul se transforma in obraznicie, intrucat "poznele" lui Ionel transforma atmosfera prietenoasa de la inceputul vizitei in una tensionata si inospitaliera.

Maiorul "sparge urechile" musafirului, obligandu-l sa intervina in potolirea lui si sa-i sugereze alt joc. "Copilasul dragalas" transforma salonul intr-un camp de batalie, atacand cu sabia scoasa tot ce intalneste in cale, "dand un racnet suprem de asalt" in fata jupanesei incarcata cu cafele. Fara sa ceara permisiune, ia o tigara din tabachera musafirului, pe care o fumeaza sub privirile admiratoare ale mamei si nedumerite ale musafirului, "Eu nu-l pot admira indestul".

Mingea primita in dar devine ghiulea saltatoare in mana baiatului, lovind ceasca cu cafea care se varsa peste pantalonii musafirului, oparindu-l si patandu-i pantalonii. Seria de obraznicii pare a depasii interiorul locuintei, intrucat musafirul descopera dulceata in sosoni acasa si intelege motivul pentru care Ionel se intorsese din vestibul cu cheseaua goala.

Obraznicia ca trasatura definitorie este sugerata de limbajul copilului, care il tutuieste pe musafir, ii intrerupe replica, I se adreseaza cu gura plina "Dar tu de ce tragi?" Rasfatul exagerat este sugerat atat de vestimentatia copilului cat si de multimea de jucarii aflate in dezordine prin colturile salonului "pe jos, pe mese, pe canapea, pe foteluri".Chipul copilului prinde contur si de felul in care este vazut de cei din jur, astfel jupaneasa vede in el un pericol permanent, simtind nevoia sa strige dupa ajutor: "Sari conita! Tine-l conita!".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.