Schimburile in economie

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

1 - Piata
In societatile primitive supravietuirea era asigurata de vanatoare si de cules. Dupa aparitia primelor meserii si deprinderea de catre unii a fabricarii uneltelor si a ceramicii, iar de catre altii a lucrarii pamantului, schimbul a devenit necesar.

Claude Levi-Strauss observa ca "schimburile sunt razboaie rezolvate in mod pasnic si razboaiele sunt generate de t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Schimburile in economie

1 - Piata
In societatile primitive supravietuirea era asigurata de vanatoare si de cules. Dupa aparitia primelor meserii si deprinderea de catre unii a fabricarii uneltelor si a ceramicii, iar de catre altii a lucrarii pamantului, schimbul a devenit necesar.

Claude Levi-Strauss observa ca "schimburile sunt razboaie rezolvate in mod pasnic si razboaiele sunt generate de tranzactii nefericite."
Organizarea schimburilor constituie, de asemenea, si in primul rand, unul din actele fondatoare ale oricarei societati, "un contract social " mai mult sau mai putin spontan, care defineste locul economiei in ansamblul vietii sociale.

Astazi specializarea este impulsionata din ce in ce mai mult in cadrul frontierelor nationale, ca si la scara mondiala. Cadrul pietei este cel in care se realizeaza schimburile dintre ofertanti si cumparatori.
Economistii au incercat sa dea o definitie exacta, complexa si totodata completa a pietei insa nu au reusit. Definirea pietei are aceleati fundamente dar detaliile pe care se insista difera. Motivul este complexitatea posibilitatilor oferite de piata si multitudinea formelor a acesteia.

Totusi exista o forma traditionala a pietei concretizata prin halele publice in care vanzatorii isi expun marfurile si serviciile. Diferind de la cumparator la cumparator se face o alegere, care poate fi influentata de foarte multe aspecte, dupa care cu ajutorul banilor se achizitioneaza bunul dorit. Abordarea cumparatorilor de catre vanzatori este realizata in modalitati ce variaza de la un produs la altul, de la o tara la alta si chiar de la o regiune la alta.

Concis spus, tehnica de productie si natura produsului au o influenta directa asupra formei pietei. Traditiile nationale sau regionale joaca de asemenea, rolul lor. Piata este de fapt, o institutie sociala si organizarea sa este legata de alte institutii, mentalitati si comportamente ale fiecarui popor. De exemplu germanii si elvetienii au adoptat repede marile suprafete pentru vanzarea cu amanuntul, in schimb, francezii au ramas mult timp legati de micii comercianti de cartier, iar acestia legati de magazinele lor. Dar marile intreprinderi franceze de distributie au devenit liderii mondiali si exporta tehnicile de distributie in hipermagazine. Exista, de asemenea, piete inaccesibile consumatorilor, deoarece tranzactiile au loc intre intreprinderi. Importanta acestor piete este considerabila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.