Schimburile in economie

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Schimburile de pe piață se efectuează cu ajutorul banilor, fiecare bun economic având un preț anume, care de cele mai multe ori este definitoriu. Adică orice cumpărător rațional va lua în considerare prețurile la care se oferă anumite bunuri la vânzare, asta pe lânga calitatea bunului respectiv, dar totuși prețul este care delimitează bunurile de același fel din prisma cumpărătorului. Chiar din a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Schimburile in economie

Schimburile de pe piață se efectuează cu ajutorul banilor, fiecare bun economic având un preț anume, care de cele mai multe ori este definitoriu. Adică orice cumpărător rațional va lua în considerare prețurile la care se oferă anumite bunuri la vânzare, asta pe lânga calitatea bunului respectiv, dar totuși prețul este care delimitează bunurile de același fel din prisma cumpărătorului. Chiar din acestă cauză este importantă analizarea conceperii prețurilor bunurilor oferite pe piață la un moment dat.

2 –Oferta și prețul de vânzare

În convenția care fixează prețul, sunt două părți care se pun de acord: un cumpărător și un vânzător. Vânzătorul este, în general, o întreprindere producătoare de bunuri sau servicii. Cumpărătorul poate fi o întreprindere, un particular sau o administrație.

Pentru a hotărî prețul și cantitatea de marfă pe care dorește să o vândă, vânzătorul va trebui să ia în calcul următorii factori: costurile proprii, concurența și cererea.

2.1 Cunoașterea costurilor

Cunoașterea prețurilor de cost este baza oricărui calcul economic. Acesta permite calculul prețului de cost și stabilirea conturilor de exploatare, adică raportul între încasări și cheltuieli.
2.2 –studiul cererii

Problema este de a evalua cererea globală a consumatorilor produsului respectiv. Cererea unei mărfi este cantitatea din marfa respectivă pe care cumpărătorii sunt gata să o achiziționeze la un anumit preț. S-a observat faptul că în general, cantitatea cumpărată este mai mare atunci cănd prețul este mai mic. Ea scade atunci când prețul crește. În concluzie putem afirma că atât cererea cât și oferta nu sunt cantități fixe. Ele variază în special în funcție de preț, însă mai sunt și alți factori care pot influența aceste mărimi.

2.3 Examinarea concurenței

Din prisma vânzătorului, monopolul reprezintă situația ideală deoarece permite guvernarea ansamblului pieții și obținerea celui mai bun profit. În cazul în care piața este una deschisă, starea de monopol nu poate fi păstrată, deoarece apar și alți producători de bunuri identice, întreprinderea fiind nevoită să facă față concurenței. Prețurile de monopol sunt considerate a fi cele mai mari.

3 Echilibrul pieței

Pentru a satisface nevoile la maximul posibil este nevoie ca piața să fie echilibrată pentru a mulțumi în egală măsură atât cumpăratorii cât și vânzătorii. Această stare este foarte greu de atins deoarece presupune anumite compromisuri.

Echilibrul depinde în mare măsură atât de produs cât și de organizarea pieței. Totuși realitatea economică ne arată că piețele sunt departe de a fi transparente, prețul ne fiind singurul criteriu de alegere a clienților.

Se consideră că piața se echilibrează la prețul care permite egalizarea cantității cerute de consumatori cu cea oferită de vânzători.
Prețurile sunt influențate în mare măsură de amplitudinea concurenței care la rândul lor influențează echilibrul de pe piață. Din această cauză concurența este considerată regulatorul pieței.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.