Schimburile electronice de documente

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 10.00

nivel: Facultate

EDI este o tehnologie declarata de multi specialisti ca un varf de lance in dematerializarea societatii. Sintagma a fost lansata in jurul anului 1975 in SUA - Electronic Data Interchange. In literatura franceza s-au pastrat cele trei litere, optandu-se pentru expresia: Echange de Donnees Informatise.In limba romana traducerea cea mai apropiata de original ar fi "Schimb Electronic de Date". Trebuie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Schimburile electronice de documente

EDI este o tehnologie declarata de multi specialisti ca un varf de lance in dematerializarea societatii. Sintagma a fost lansata in jurul anului 1975 in SUA - Electronic Data Interchange. In literatura franceza s-au pastrat cele trei litere, optandu-se pentru expresia: Echange de Donnees Informatise.In limba romana traducerea cea mai apropiata de original ar fi "Schimb Electronic de Date". Trebuie sa recunoastem ca acesta denumire nu spune mare lucru, mai aproape de fenomen fiind titulatura Schimb de Documente Normalizate sau Schimb de Documente Standardizate.

Cea mai mare parte a lucrarilor din aproape toate tarile dezvoltate utilizeaza sintagma "originala", EDI.Presedintele Consiliului superior al Ordinului expertilor contabili din Franta, Rene Ricol, estima ca dintre datele vehiculate in cabinetele contabile franceze 98% sunt informatizate; si totusi, 80% dintre acestea sunt re-preluate, adica introduse repetat in calculatoarele diferitelor firme si organisme financiare.Analizand, schematic, modul "clasic" de derulare a schimbului de documente, luam un exemplu a doua intreprinderi al caror sistem informational este, in mare parte, informatizat. O intreprindere A vinde produse/servicii unei intreprinderi B.

Intr-o prima faza, cei doi parteneri pot incheia un contract care stipuleaza conditiile in care vor decurge tranzactiile (conditiile de comanda, livrare, asigurare, plata).Intreprinderea B trimite o comanda furnizorului A, ale carei principale elemente sunt introduse in sistemul sau informatic. In momentul vanzarii (de obicei, momentul livrarii), A intocmeste o factura. Datele acestei facturi sunt preluate (manual) in sistemul informatic al firmei A. Paralel cu produsele/serviciile ce fac obiectul vanzarii, cu un decalaj oarecare de timp, la beneficiar ajunge si factura.

In momentul sosirii, datele facturii sunt preluate (de obicei, tot manual) si in sistemul informatic al firmei B. Iar daca factura circula prin bancile X si Y, ce deservesc cele doua firme, ambele banci preiau datele despre aceasta factura. In plus, in situatia TVA inaintata organelor fiscale, apare si factura respectiva. Daca administratiile financiare au evidenta TVA pe calculator (si asa este normal), factura va fi preluata si in sistemele lor informatice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.