Schimbul lichidian la nivel capilar

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.97

nivel: Liceu

Multe substante sunt solubile in apa, dar nu pot traversa membranele lipidice ale celulelor endoteliale (moleculele de apa, ionii de sodiu, clor si glucoza).Efectul dimensiunilor moleculare asupra difuziunii la nivelul porilor Capilarele diferitelor tesuturi prezinta variatii extreme ale permeabilitatii. Efectul diferentei de concentratie asupra ratei nete de difuziune prin membrana capilaraRata n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Schimbul lichidian la nivel capilar

Multe substante sunt solubile in apa, dar nu pot traversa membranele lipidice ale celulelor endoteliale (moleculele de apa, ionii de sodiu, clor si glucoza).Efectul dimensiunilor moleculare asupra difuziunii la nivelul porilor Capilarele diferitelor tesuturi prezinta variatii extreme ale permeabilitatii. Efectul diferentei de concentratie asupra ratei nete de difuziune prin membrana capilaraRata neta de difuziune a unei substante prin orice membrana este proportionala cu diferenta de concentratie a substantei de o parte si de cealalta a membranei (cu cat diferenta este mai mare, cu atat va creste miscarea neta unidirectionala a substantei prin membrana, ex.

concentratia oxigenului in sangele capilar este in mod normal mai mare in lichidul interstitial (cantitati mari de oxigen se deplaseaza in mod normal spre tesuturi). Concentratia bioxidului de carbon este mai mare in tesuturi decat in sange, ceea ce determina trecerea excesului de bioxid de carbon in sange si indepartarea acestuia din tesuturi). Interstitiul si lichidul interstitial Spatiile dintre celule sunt denumite generic interstitiu. Lichidul existent in aceste spatii poarta numele de lichid interstitial.

Interstitiul contine doua tipuri principale de structuri solide: 1) manunchiurile de fibre de colagen (se intind pe distante lungi in interstitiu) si 2) filamente de proteoglicani (formeaza o retea, sunt molecule extrem de subtiri, spiralate sau rasucite, alcatuite din acid hialuronic 98% si proteine 2%). Lichidul interstitial
Lichidul interstitial rezulta in urma filtrarii si a difuziunii din capilare. Contine concentratii proteice mult mai mici, deoarece nu strabat cu usurinta porii capilarelor.

Lichidul interstitial se gaseste intre spatiile extrem de mici dintre filamentele de proteoglicani (nu este legat de moleculele de proteoglicani, curge liber).Filtrarea lichidiana prin capilare este conditionata de presiunile hidrostatica si coloid-osmotica, precum si de coeficientul de filtrare capilara Presiunea hidrostatica din capilare tinde sa forteze iesirea apei si a substantelor dizolvate in aceasta prin porii capilarelor in spatiul interstitial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.