Schimbul economic international

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Esenta explicatiilor pe care teoria economica o da schimbului economic in general, consta in tandemul specializare-schimb. Subiectul economic se specializeaza in producerea unui bun consumandu-si intreaga resursa, produce o cantitate din acest bun care depaseste nevoile proprii de consum, iar surplusul il schimba cu un alt bun, care ii este necesar, produs de alt subiect economic care, la randul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Schimbul economic international

Esenta explicatiilor pe care teoria economica o da schimbului economic in general, consta in tandemul specializare-schimb. Subiectul economic se specializeaza in producerea unui bun consumandu-si intreaga resursa, produce o cantitate din acest bun care depaseste nevoile proprii de consum, iar surplusul il schimba cu un alt bun, care ii este necesar, produs de alt subiect economic care, la randul lui, s-a specializat in producerea acelui bun, consumandu-si intreaga resursa in acest scop.

Desigur, apar o serie de complicatii legate de faptul ca dorintele reciproce (bunurile necesare dar pe care nu le-au produs) pot sa nu coincida dar, la un numar mare de subiecti economici, toti specializati in producerea diverselor bunuri, aceasta coincidenta se produce cu o mare probabilitate. Mai mult decat atat, in conditiile economiei de schimb (adica a acelei economii care functioneaza pe baze monetare, adica pe baza intermedierii de catre moneda a oricarui schimb economic) lucrurile se simplifica radical, in sensul ca orice subiect economic poate vinde bunul sau excedentar pe moneda pe care, apoi, o schimba pe bunul pe care-l doreste.

Evaluarea castigului din comertul international se poate face in cadrul diferitelor teorii care explica, in primul rand, necesitatea economica si chiar inevitabilitatea acestui schimb.In cele ce urmeaza vom trece in revista diferitele teorii si modele explicative care stau la baza explicarii si cuantificarii schimbului economic international.

7.1.2. Teoria avantajului absolut (Adam Smith)
In esenta, economistul englez A.Smith, spune ca o tara trebuie sa se specializeze in producerea acelor bunuri care pot fi obtinute mai ieftin decat in oricare alta tara cu care are relatii economice si comerciale. Cu alte cuvinte, aceasta teorie are in vedere un bun dat si se face o comparare a costurilor de a obtine acel bun in diferite tari considerate ca parteneri de schimb economic.

Daca costul de obtinere a bunului este cel mai mic in tara care realizeaza aceasta analiza, atunci tara respectiva se va specializa in producerea acelui bun din intreaga resursa disponibila, urmand sa obtina bunul sau bunurile alternative de care are nevoie de la alte tari care, la randul lor s-au specializat in obtinerea bunului alternativ.

Se observa ca, pentru tara "A", pentru a obtine o unitate din bunul x se sacrifica doua unitati din bunul y in timp ce, in tara "B", pentru a obtine o unitate din bunul y trebuie sacrificate 2,5 unitati din bunul x. Rezulta, asadar, ca tara "A" are un avantaj absolut asupra tarii "B" in privinta producerii bunului y, deoarece costul de oportunitate al deciziei de a produce bunul y (0,5) este mai mic decat costul de oportunitate al deciziei de a produce bunul y al tarii "B" (2,5).

In acelasi timp, tara "B" are un avantaj absolut asupra tarii "A" in privinta producerii bunului x, deoarece costul de oportunitate al acestei decizii este 0,4 si este mai mic decat costul de oportunitate al producerii bunului x de catre tara "A" (2). Ca urmare, conform criteriului avantajului absolut, tara "A" se va specializa in producerea bunului y iar tara "B" in producerea bunului x, folosind, fiecare, intreaga resursa disponibila. Conform datelor prezentate deja, tara "A" va produce 50 de unitati din bunul y iar tara "B" va produce 100 de unitati din bunul x.

In aceasta situatie, tara "A", de exemplu, poate consuma 30 de unitati din cele 50 produse din bunul y si restul de 20 sa le schimbe pe 20 unitati din bunul x produs de tara B (consideram ca pretul mondial relativ este 1: o unitate din bunul y se schimba pe o unitate din bunul y, ceea ce inseamna ca decizia de export se ia intotdeauna pe prima bisectoare atat pentru o tara cat si pentru cealalta). Ca urmare, tara "B" va exporta 20 unitati din cele 100 produse din bunul x si va primi in schimb 20 de unitati din bunul y.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.