Schimbul - piata si mecanismele ei

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Caracteristicile economiei naturale:
1. Dominatia activitatii agricole (cresterea plantelor, animalelor etc.)
2. Simplitatea uneltelor de munca
3. Randamentul economic scazut in utilizarea factorilor de productie
4. Diviziunea muncii a avut un character predominant natural
5. Schimbul de bunuri intre producator si consumator era intamplator
6. Caracterul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Schimbul - piata si mecanismele ei

Caracteristicile economiei naturale:
1. Dominatia activitatii agricole (cresterea plantelor, animalelor etc.)
2. Simplitatea uneltelor de munca
3. Randamentul economic scazut in utilizarea factorilor de productie
4. Diviziunea muncii a avut un character predominant natural
5. Schimbul de bunuri intre producator si consumator era intamplator
6. Caracterul inchis al economiei
7. Pamantul - principalul factor de productie(alaturi de munca)

Dezvoltarea fortelor de productie, tehnologiilor a dus la cresterea randamentului si la aparitia surplusului de bunuri, ceea ce a determinat:
a)aparitia proprietatii private - care alaturi de dezvoltarea acesteia a generat independenta producatorilor. Aparitia proprietatii private este o conditie principala a aparitiei economiei de schimb
b)specializarea producatorilor (adancirea diviziunii muncii) - trecerea de la diviziunea naturala la diviziunea sociala.

Prima forma a schimbului : marfa - marfa => TROC
Prin schimb se asigura trecerea bunurilor prin mijloace si principii economice de la producator la consumator. Trasatura esentiala a activitatii si relatiilor de schimb o reprezinta reciprocitatea si echivalarea transferului de la producator la consumator.Tranzactia de vanzare - cumparare reprezinta o relatie de vointa, contractuala ( indiferent daca e consfintita sau nu printr-un act scris), reflectand o relatie economica.

Acest proces a avut loc in timp => sistemul economiei naturale a cedat locul economiei de schimb.Economia de schimb este o forma de organizare si desfacere a activitatii economice in care agentii economici produc bunuri in vederea vanzarii si obtinerea in schimb a altor bunuri necesare satisfacerii trebuintelor lor. Scopul producatorului nu mai este autoconsumul ci schimbul.

Economia este forma universala de organizare si desfacere a activitatii economice in lumea contemporana. Ea a cunoscut si cunoaste un proces evolutiv generat de diviziunea sociala a muncii, datorita dezvoltarii pietei si structurii acesteia pe segmente distincte, datorita punerii la punct a unui cadru legislativ ce asigura functionarea corecta a pietei si datorita implicarii statului in procesul de reglare economica cu instrumente specifice.

Sistemul economiei de piata se prezinta intr-o mare diversitate de situatii, de practici nationale, adecvate fiecarui nivel de dezvoltare economica.Aceste elemente care dau un anumit specific vizeaza gradul de interventie a statului in viata economica si masura in care actioneaza sau nu alaturi de mecanismele pietei folosind diferite instrumente de interventie (reglementari fiscale, subventii), rolul si functiile reale ale pietei, doctrina economica care sta la baza politicii economice promovate la nivelul fiecari stat.

Economia sociala de piata este un asemenea sistem economic care este in stare sa asigure maselor largi ale populatiei, inclusiv celor incapabili de munca, o existenta demna iar tuturor celor capabili de munca posibilitati corespunzatoare de activitate in conditii onorabile.Epitetul social inseamna ca statul trebuie si are grija de cetatenii sai pt. asigurarea egalitatii de sanse, eliminarii nedreptatii si abuzurilor, apararea si sprijinul celor dezavantajati, crearea sentimentului de solidaritate si raspundere sociala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.