Schimbari in modul de predare si comunicare al cunostintelor

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.74

nivel: Facultate

Referat despre Schimbari in modul de predare si comunicare al cunostintelor
Se intampla adesea ca un copil, care e foarte degajat in mod obisnuit, pus intr-o situatie cu mare incarcatura emotionala sa se blocheze sau sa comunice cu greutate :sa-si uite poezia la serbare, sa planga, sa nu-si poata controla gesturile, sa i se accelereze respiratia. Comunicarea nonverbala e foarte importanta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Schimbari in modul de predare si comunicare al cunostintelor

Referat despre Schimbari in modul de predare si comunicare al cunostintelor
Se intampla adesea ca un copil, care e foarte degajat in mod obisnuit, pus intr-o situatie cu mare incarcatura emotionala sa se blocheze sau sa comunice cu greutate :sa-si uite poezia la serbare, sa planga, sa nu-si poata controla gesturile, sa i se accelereze respiratia. Comunicarea nonverbala e foarte importanta : o imbratisare, o mangaiere, o bataie pe umar,semnul victoriei sunt tot atatea semne nonverbale pe care copilul le traduce in manifestari de incredere si respect, la fel incurajarile scurte care intaresc comportamentul, amplifica efortul de invatare : „asa, bine, mai incearca, esti pe aproape, asta e, bravo, asa te vreau”.

Arta de a comunica nu este un proces natural ori o abilitate cu care noi ne nastem. Noi invatam sa comunicam . De aceea trebuie sa studiem ce invatam ca sa putem folosi cunostintele noastre mai eficient. Orice comunicare implica creatie si schimb de intelesuri. Aceste intelesuri sunt reprezentate prin „semne” si „ coduri” . Se pare ca oamenii au o adevarata nevoie sa „citeasca” intelesul tuturor actiunilor umane. Observarea si intelegerea acestui proces poate sa ne faca sa fim mai constienti referitor la ce se intampla cand comunicam. Randamentul comunicarii didactice nu se reduce la formularea continuturilor verbale. Daca prin componenta verbala se exprima un anumit continut in acelasi timp, prin componenta para si nonverbala se exprima atitudini. Prin orientarile lor atitudinale, pozitive, neutre sau negative, cadrul didactic si elevul potenteaza sau franeaza comunicarea sau anuleaza efectele continutului didactic. Acest lucru este foarte usor de indeplinit daca sunt respectate cele 10 reguli de aur ale comunicarii:

1. Nu poti sa nu comunici.
2. A comunica presupune cunoastere de sine si stima de sine.
3. A comunica presupune constientizarea nevoilor celorlalti.
4. A comunica presupune a sti sa asculti.
5. A comunica presupune a intelege mesaje.
6. A comunica presupune a da feed-back-uri.
7. A comunica presupune a intelege procesualitatea unei relatii.
8. A comunica presupune a sti sa iti exprimi sentimentele.
9. A comunica presupune a accepta conflictele.
10. A comunica presupune asumarea rezolvarii conflictelor.

Comunicarea para si nonverbala pregateste terenul pentru comunicarea verbala. S-a demonstrat ca informatiile receptionate pe un fond afectiv pozitiv sunt mai bine retinute, in timp ce un climat afectiv stresant (frica, neplacere, efort excesiv) faciliteaza uitarea. O comunicare complexa (verbala, paraverbala si nonverbala) usureaza indeplinirea unor sarcini diferite prin realizarea lor concomitenta dar si prin mijloace diferite. Folosirea multicanalitatii in transmiterea si receptarea mesajului faciliteaza prelucrarea si retinerea unei mari cantitati de informatii si, in acelasi timp, sporeste varietatea si atractivitatea actului de comunicare.

Prin implementarea si extinderea programului Sistemul Educational Informatizat SEI se aduc o serie de schimbari cum ar fi:
- in primul rand, accesul la informatie atat pentru elevi , cat si pentru profesori prin folosirea internetului prin extinderea materialului accesibil ce va da posibilitatea profesorului noi posibilitati in pregatirea si desfasurarea predarii, oferind posibilitatea accesului direct la un volum imens de informatie pentru elevi - informatie mai multa si sisteme mai bune de cautare. Creeaza insa problema selectarii informatiei si nevoia precizarii calitatii acesteia. Exista deci o nevoie clara de indrumare;

- in al doilea rand, comunicarea. Posibilitatile de comunicare ofera dimensiuni noi predarii si introduce noi modele pentru invatare. Networking-ul a devenit un cuvant cheie. SEI ofera si ceva revolutionar: invatarea in retea si la distanta.

- In al treilea rand, SEI determina o organizare alternativa, flexibila si centrata pe rezultat a programei, care ia in calcul intr-o mare masura nevoile individuale ale elevilor. Exista acum posibilitati sporite de alegere si selectare a informatiei in functie de dezvoltarea personala, ceea ce necesita o motivatie puternica si disciplina.

- In al patrulea rand, activitatile de predare si invatare nou aparute, cum ar fi invatarea orientata spre probleme, invatarea inter-disciplinara, predarea/invatarea diferentiata si predarea/invatarea experimentala, unde experienta proprie a elevului este folosita ca punct de plecare. SEI aduce cu sine o trecere de la abordarea orientata spre predare la cea orientata spre invatare. Ar fi insa o greseala sa credem ca aceasta se intampla automat.

Simpla introducere a tehnologiei nu garanteaza aceasta schimbare. Capitalul uman joaca din nou un rol important, pentru ca acesta schimbare poate fi obtinuta numai prin introducerea unor metode de predare/invatare reinnoite.

- Care vor fi efectele asupra elevilor? - Elevii de astazi trebuie sa fie capabili sa proceseze informatii complexe, sa rezolve probleme, sa ia decizii si sa se adapteze situatiilor in continua schimbare. De aceea, invatarea trebuie sa fie activa, constructiva, creativa si orientata spre rezultat. SEI este un mijloc care poate ajuta in acest sens; elevii vor invata facand si descoperind si vor obtine abilitatile necesare progresiv, de-a lungul procesului de invatare. Este insa clar ca SEI nu este singurul mijloc prin care se obtin aceste rezultate si ca nu se ajunge imediat la acestea. SEI ofera posibilitatea elevilor sa-si extraga cunostintele din surse noi si variate si in mod special sa schimbe informatii/cunostinte cu altii. Trebuie sa se evite riscul izolarii elevului si sa se prevada oportunitati pentru invatarea in grup si colaborarea in cadrul proiectelor. Cu SEI invatarea se poate face oricand, oriunde si chiar la orice varsta. Conceptul de motivatie devine mai important si mai relevant.

- Ce rol va mai juca profesorul in noul sistem? - Cred ca este important sa precizam ca tehnologia nu va inlocui niciodata rolul central al profesorului in procesul de invatare. Tehnologia poate prelua o parte din sarcinile profesorului, dar ceea ce face in principal este schimbarea rolului dascalului. Profesorul nu mai este singura (sau chiar principala) sursa de informatie. El sau ea devine mai mult un "ghid" pentru elev. Profesorul va asista si ajuta elevul in conceperea proiectelor sale individuale. SEI va da profesorilor posibilitatea de a petrece mai mult timp pentru evaluare, pregatire individuala, conceperea lectiilor, decat pentru activitati de rutina si va incuraja munca de echipa a profesorilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.