Schimbari climatice

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Schimbarea climatica se desfasoara continuu. Pe durata veacului trecut, temperatura medie a globului a crescut intre 0,6C si de 1C in Europa. Graficul reprezinta concentratia de dioxid de carbon (in albastru) si temperatura medie globala (in rosu) in ultimii 1000 de ani. Aceasta incalzire este datorata cresterii cantitatii gazelor cu efect de sera generate de activitatile umane. Specialistii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Schimbari climatice

Schimbarea climatica se desfasoara continuu. Pe durata veacului trecut, temperatura medie a globului a crescut intre 0,6C si de 1C in Europa. Graficul reprezinta concentratia de dioxid de carbon (in albastru) si temperatura medie globala (in rosu) in ultimii 1000 de ani. Aceasta incalzire este datorata cresterii cantitatii gazelor cu efect de sera generate de activitatile umane. Specialistii climatologi prevad ca aceasta tendinta se va accelera astfel incat este asteptata o crestere de temperatura medie a globului de la 1,4C pana la 5,8C in anul 2.100, si de la 2 C pana la 6,3C in Europa.

Aceste cresteri de temperatura par mici , insa, nu trebuie sa uitam ca perioada ultimei glaciatiuni s-a incheiat acum 11.500 de ani iar temperatura medie era doar cu 5C mai joasa decat acea de astazi, si totusi, Europa era acoperita de gheata. Cateva grade fac o mare diferenta pe plan climatic.Schimbarea climatica actuala se simte deja in Europa ca si in intreaga lume. Pe termen lung, ar putea sa fie la originea catastrofelor precum marirea nivelului apei marii, inundatii, furtuni violente, foamete si penurii de apa in anume parti ale lume.

Acest lucru priveste toate tarile, insa, sunt tari cu economia emergenta care vor fi cele mai vulnerabile, datorita faptului ca depind de activitati sensibile conditiilor meteorologice precum agricultura si nu dispun de mijloacele necesare pentru a se adapta efectelor schimbarilor climatice.Schimbarea climatica este la originea fenomenelor extreme precum furtunile, inundatiile, secetele, valurilor de calduri. In ultimii 10 ani s-au inregistrat de trei ori mai multe catastrofe de origine climatica, in principal inundatii si tornade fata de ultimii 60 de ani .

Ciclonul Catrina a fost cel mai violent, niciodata cunoscut de memoria omului. A atins coastele din America de Sud pe 26 martie 2004. Observatia este luata de pe satelit.Apa este rara in numeroase regiuni ale lumii. 20 % din populatia mondiala, adica 1,2 miliarde de suflete, nu au acces la apa potabila. O crestere de temperatura de 2,5C ar conduce la faptul ca aproximativ 2,4 - 3,1 miliarde de persoane ar suferi de penurie de apa. Aceeasi crestere de temperatura ar aduce foamete pentru 50 milioane de persoane, cifra care s-ar adauga celor 850 de milioane care sufera deja.

Boli tropicale precum malaria ar putea sa se extinda deoarece zonele devin favorabile dezvoltarii tantarului purtator al bolii. O crestere doar de 2C ar putea sa pun in pericol sanatatea a inca 210 milioane de persoane .Numeroase specii de animale si de plante, nu vor suporta schimbarea de temperatura sau nu vor migra spre regiuni care dispun de un climat adaptat. Un studiu alarmant arata ca 1/3 din specii vor fi afectate pana in 2050. Mamiferele si pasarele regiunilor reci precum ursul polar, morsa si pinguinul sunt deosebit de vulnerabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.