Scheletul osos

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Coloana vertebrala este sistemul suprafetelor cu curbura convexa si concave , care sustine corpul si absoarbe presiunean exercitata asupra ei.
Coloana vertebrala este formata din 35 de oase , numite vertebre. Cele mai mici dintre ele sunt cele 7 vertebre cevicale--si cele mai mobile din coloana.Sub ele se afla vertebrele toracale care raspund toracelui , si sunt in nr. de 12 , formand coloa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scheletul osos

Coloana vertebrala este sistemul suprafetelor cu curbura convexa si concave , care sustine corpul si absoarbe presiunean exercitata asupra ei.
Coloana vertebrala este formata din 35 de oase , numite vertebre. Cele mai mici dintre ele sunt cele 7 vertebre cevicale--si cele mai mobile din coloana.Sub ele se afla vertebrele toracale care raspund toracelui , si sunt in nr. de 12 , formand coloana toracala , cu functie de sustinere a celor 12 perechi de coaste.Vertebrele lombare raspund regiunii lombare , ele sunt in nr. de 5 , sunt cele mai mari oase ale coloanei pe care se sprijina greutatea corpului.

Sub acestea se afla 5 oase mai mici,care la nastere sunt nesudate, dar se sudeaza in jurul varstei de 25 de ani,formand osul sacru care consolideaza intr-un os compact intre cele 2 oase iliace si partea posterioara a centurii pelviene. In contiuarea sacrului se afla coccisul format din unirea celor 4 vertebre care se termina cu varf ; acesta nu are nici o functie.

Partea centrala a vertebrei , corpul vertebral , este o formatiune ovala aplatizata ; de aceasta se leaga , pe partea posterioara, arcurile vertebrale , care sunt inchise cu lamele vertebrale ,delimitand gaura vertebrala.Prima vertebra cervicala , atlasul , sustine cutia craniana ; acesta are corp vertebral dar seamana mai degraba cu un inel.Cutia craniana este legata de coloana prin ligamente articulare si tendoane.A doua vertebra axisul ,se articuleaza prin proeminente osoase de baza atlasului.Aceasta face posibila rotirea gatului.

Verterbrele sunt legate intre ele de ligamente puternice , muschi si suprafete articulare.Intre vertebre se afla formatiuni speciale numite discuri intervertebrale , care permit miscarea vertebrelor si maresc elesticitatea si rezistenta coloanei.Aceste discuri joaca rol si in aspectul coloanei vertebrale.

Curburile coloanei iau nastere prin adaptarea discurilor cartilaginoase la vertebre si prin subtierea acestora in unele locuri pentru ca vertebrele san u se incalece , ci sa se aseze intr-un anume unghi una fata de cealalta.Coloana vertebrala este in legatura sau indirecta cu celelalte oase ale corpului.COASTELE se desprind de pe coloana vertebrala.Primele 7 perechi sunt "coaste adevarate" si se articuleaza de stern prin partile cartilaginoase numite cartilaje costale.

Urmatoarele 5 perechi se numesc "coaste false" deoarece nu se leaga direct de stern ; primele 3 perechi , chiar daca nu ajung la stern se articuleaza cu unul din cartilajele costale.Ultimele doua coaste,flotante,nu se unesc cu sternul,ele se pierd in cartilajul din musculature peretelui abdominal.Sternul protejeaza plamanii si inima ca un scut.Cele 12 perechi de coaste imprejmuiesc si protejeaza organele adapostite in cutia toracica.Fiecare se desprinde din cate o vertebra toracica.

Are 22 de oase care se unesc pentru a adaposti creierul si organele de simt.Membranele fibroase alcatuiesc fontanelele care se intaresc cu timpul.Intre cele 6 fontanele,cea anterioara este mai mare si se afla la locul de intalnire dintre frontal si parietale.Oasele fetei sunt in nr. de 14.Principalele sunt cele 2 jumatati ale maxilarului(maxilla) care sunt legate de toate oasele craniului,cu exceptia maxilarului inferior.Maxila intra in constitutia palatului osos, a cavitatii nazale , a partii superioare a cavitatii bucale, in care sunt implantati dintii superiori, se leaga de osul zigomatic.

Cel mai mare os al craniului si totodata unicul os prevazut cu articulatie mobila, care adaposteste dintii inferiori si are forma de potcoava este mandibula.Capetele mandibulei se leaga de osul temporal printr-o articulatie mobila. 3.Sub mandibula se situeaza un os in forma de 'U' numit hioid. Acest os este singurul din corp care nu se leaga de alte oase.Este suspendat in muschi si se gaseste in stransa legatura cu limba,servind loc de aderenta pentru muschii limbii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.