Scapa de fibromul uterin fara bisturiu

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.75

nivel: Facultate

Uterul revine la dimensiunile normale, iar toate simptomele suparatoare provocate de fibrom dispar (sangerarile abundente din timpul menstruatiei si intre cicluri, senzatia de presiune in abdomen, urinat frecvent, dureri de spate) .Aceasta metoda revolutionara de tratare a fibroamelor uterine se practica din 1995. Ideea apartine medicului francez Jacques Ravina. Din 2000, metoda a depasit stadiul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scapa de fibromul uterin fara bisturiu

Uterul revine la dimensiunile normale, iar toate simptomele suparatoare provocate de fibrom dispar (sangerarile abundente din timpul menstruatiei si intre cicluri, senzatia de presiune in abdomen, urinat frecvent, dureri de spate) .Aceasta metoda revolutionara de tratare a fibroamelor uterine se practica din 1995. Ideea apartine medicului francez Jacques Ravina. Din 2000, metoda a depasit stadiul experimental si s-a practicat pe scara larga, mai ales in Statele Unite.
La nivel mondial, peste 20.000 de femei au beneficiat de aceasta tehnica. In America exista clinici speciale de vindecare a fibromului uterin, in cadrul carora terapia medicamentoasa si embolizarea uterina reprezinta proceduri de prima intentie, chirurgia fiind indicata numai in cazuri speciale.

La noi, singurul centru unde se practica aceasta metoda este Laboratorul de Angiografie si Terapie Endo-Vasculara, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Dr. radiolog interventionist Rares Nechifor: "Din anul 2002, am aplicat si noi embolizarea uterina. La inceput, modest, cateva cazuri, apoi, din ce in ce mai multe. "Si rezultatele nu au intarziat sa apara. In doi ani, am reusit sa construim o colaborare solida cu Clinica de Ginecologie a Spitalului Universitar, de pe urma careia au beneficiat peste 150 de paciente.

La aceasta au contribuit rezultatele bune obtinute, dar si presiunea din ce in ce mai mare a pacientelor care vin si solicita in mod expres embolizarea ca solutie terapeutica".Pentru a se putea practica astfel de interventii, e nevoie de trei elemente: echipamente adecvate, medici specializati si existenta in spital a unei sectii de ginecologie.
Echipamentul radiologic necesar se numeste angiograf si acest aparat permite manevre la nivelul vaselor de sange. In general, angiograful este folosit pentru desfundarea vaselor de sange ingustate, pe care s-au depus grasimi, dar si in patologia tumorala, pentru infundarea arterelor care alimenteaza tumorile cu sange.

Dr. Nechifor spune ca "angiografe exista in spitalele din principalele orase din tara, insa ele apartin sectiilor de cardiologie si sunt supraaglomerate cu pacienti cardiaci". Un angiograf costa 1,5 milioane de dolari, deci nu orice spital isi poate permite un astfel de aparat, iar la noi nu sunt mai multi de 15-20 de medici radiologi cu pregatire in radiologie interventionala si terapie endovasculara. Acestea sunt motivele pentru care embolizarea uterina mai are de asteptat pana sa cucereasca terenul metodei de extirpare a uterului (histerectomie). Aceeasi situatie se pare ca se mentine si in strainatate.

Principalele beneficiare ale acestei metode terapeutice sunt femeile tinere diagnosticate cu fibroame si care doresc sa aiba copii, cele aflate aproape de menopauza si care au fibroame unice sau multiple, precum si toate acele femei, indiferent de varsta, care doresc un tratament conservator, minim invaziv, fara anestezie generala sau transfuzii.

O discutie intre ginecologul tau si medicii radiologi este obligatorie, pentru a putea stabili daca embolizarea uterina este utila. In principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare.
Exceptie fac fibroamele subseroase pediculate, dezvoltate in afara uterului, legate de acesta doar printr-un "gat" (pedicul) subtire. In astfel de cazuri, mai eficienta decat embolizarea este interventia chirurgicala, care permite scoaterea completa a fibromului, fara a se interveni pe uter. Prezenta unei infectii pelviene active sau alergia la iod sunt alte contraindicatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.