Scannerele

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.74

nivel: Gimnaziu

     Oricui îi place sa foloseasca poze atunci când lucreaza pe computer, desi nu are neaparat nevoie de ele. E dificil de lucrat fara o imprimanta si imposibil fara un monitor.

      Scannerul nu este neaparat necesar. Dar, o data ce ati intrat în posesia unuia, veti fi surprins de cât este de util.

      Puteti c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scannerele

     Oricui îi place sa foloseasca poze atunci când lucreaza pe computer, desi nu are neaparat nevoie de ele. E dificil de lucrat fara o imprimanta si imposibil fara un monitor.

      Scannerul nu este neaparat necesar. Dar, o data ce ati intrat în posesia unuia, veti fi surprins de cât este de util.

      Puteti crede ca un scanner este bun doar la adaugarea unor poze în scrisori, articole sau proiecte scolare. Dar scannerul poate mai mult. Iata câteva exemple: la transmiterea faxurilor, pentru fotocopiere ocazionala sau pentru a depozita copii ale unor documente vechi. Puteti sa testati, totodata, minunea tehnicii care este recunoasterea caracterelor optice (OCR) - un sistem ce învata computerul sa va citeasca toate scrisorile.

      Va vom prezenta în continuare diferitele tipuri de scannere existente, pentru a-l alege pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor, spatiului si posibilitatilor dumneavoastra financiare. Apoi va vom explica felul în care puteti folosi la maxim proprietatile aparatului. Indiferent de tipul scannerului ales, veti vedea ca acesta este unul dintre cele mai amuzante accesorii pe care le puteti atasa PC-ului.

      Desi exista scannere de toate formele si dimensiunile, totusi ele se împart în trei mari categorii: scannere de mâna, acannere pentru documente si scannere plane.      Scannere de mâna

      Sunt cele mai ieftine, sunt mici, se tin în mâna si se deplaseaza deasupra pozei de scanat. Acestea pot realiza o calitate buna a imaginii, dar au si câteva neajunsuri. Pentru o scanare perfecta trebuie sa deplasati aparatul deasupra hârtiei în linie dreapta si cu viteza constanta, cea ce nu este simplu si pot fi necesare mai multe încercari pâna la obtinerea rezultatului optim. În plus aceste aparate nu pot scana decât fâsii de imagine late de circa 10 cm. Pentru pozele mici nu este o problema, dar daca doriti sa scanati o foaie de hârtie de format mai mare, atunci for fi necesare cel putin doua fâsii. Software-ul scannerului va alipi cele doua fâsii, dar alaturarea ar putea sa nu fie perfecta.

     Scannere de documente

      Scannerele pentru documente sunt foarte compacte, ocupa foarte putin spatiu pe birou si pot scana atât foi întregi de hârtie cât si poze mai mici. Ele lucreaza ca un scanner de mâna mai lat, având încorporat un alimentator motorizat de hârtie. Foaia de scanat este introdusa printr-o fanta în scanner, iar motorul o deplaseaza cu viteza mica pe sub capul scannerului, abtinându-se astfel o imagine scanata perfect.     Scannere plane

      Acestea sunt scannere care arata ca un fotocopiator mai îngust. În acest caz, dumneavoastra trebuie sa ridicati capacul si sa asezati hârtia pe o suprafata de sticla. În loc sa deplasati poza, scannerul misca trenul de scanare pe sub foaie. Majoritatea scannerelor plane pot scana hârtie de dimensiuni pâna la A4. Calitatea scanarii este mai buna decât în cazul primelor doua tipuri.      Când introduceti o poza într-un scanner sau când rulati un scanner deasupra ei va fi proiectata o lumina puternica. O fâsie subtire de imagine este culeasa de un detector sensibil la lumina care transforma zonele se lumini si umbre ale pozei în semnal electrice expediate apoi PC-ului.

      Fâsiile sunt rânduri foarte înguste, oarecum asemanatoare cu cele ale unei imagini TV. O pagina completa este formata din 1.000 pâna la 5. 000 de rânduri separate. Cu cât sunt mai multe rânduri, cu atât calitatea pozei va fi mai buna.

      Scanarea color foloseste trei seturi de detectori de lumina: rosii, verzi si albastri. Informatiile extrase cu ajutorul acestor trei seturi pot reproduce orice culoare a curcubeului.

      Calitatea pozelor scanate depinde de numarul punctelor folosite pentru a compune poza scanata si de gama de griuri sau culori pe care le poate recunoaste si transfera PC-ul. Cu cât sunt folosite mai multe puncte la o poza, cu atât aceasta va fi mai clara. Aceasta proprietate se numeste rezolutie si se masoara în puncte per inci, sau dpi.

      Scannerele au deseori si un program de recunoastere optica a caracterelor (OCR). Desi poate ca nu îl folositi în fiecare zi, el este capabil sa economiseasca timp pentru dumneavoastra. Citate lungi, articole din ziare si reviste sau alte tipuri de texte trebuie, în mod normal, sa fie copiate pe computer prin dactilografiere. OCR poate sari aceasta faza de culegere prin citirea automata a textelor scanate în PC si transformarea cuvintelor într-un text din procesorul de texte ca si cum ar fi importate dintr-o alta aplicatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.