Scabia poate afecta pe oricine

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Facultate

Scabia este una dintre cele mai frecvente dermatoze contagioase pruriginoase si este cauzata de acarianul numit Sarcoptes Scabiae. Acesta este o capusa cu 4 perechi de picioare, femela fiind de 3 ori mai mare decat masculul. Dupa fecundare, ea paraziteaza stratul superficial al epidermei, unde depune cate 3 oua pe zi pe tot parcursul vietii, adica timp de 30-60 zile. Femela avanseaza cu 2-3 mm pe [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scabia poate afecta pe oricine

Scabia este una dintre cele mai frecvente dermatoze contagioase pruriginoase si este cauzata de acarianul numit Sarcoptes Scabiae. Acesta este o capusa cu 4 perechi de picioare, femela fiind de 3 ori mai mare decat masculul. Dupa fecundare, ea paraziteaza stratul superficial al epidermei, unde depune cate 3 oua pe zi pe tot parcursul vietii, adica timp de 30-60 zile. Femela avanseaza cu 2-3 mm pe zi, lasand in urma un traiect sinuos presarat cu oua. Larvele ies din ou dupa cateva zile si se tarasc spre suprafata pielii, unde incep sa-si sape propriile santuri, in jurul foliculilor pilosi.

Apoi, larvele se transforma in nimfe. Fertilizarea are loc fie in santurile in care se ascunde femela, fie la suprafata tegumentului. Acest ciclu de viata dureaza circa 2 saptamani.
Raia se transmite, in mod obisnuit, prin contactul fizic cu persoanele contaminate sau chiar dormind in aceeasi lenjerie de pat sau folosind aceleasi haine. Scopul larvei este sa patrunda foarte rapid in piele si va face acest lucru alegand zonele aspre sau incretite, cum ar fi la nivelul coatelor sau pliurilor cutanate

Locurile de electie unde ataca scabia sunt spatiile interdigitale, mainile, fosele axilare, regiunile areolei mamare, din jurul ombilicului, zona genitala si fesiera, iar la sugar, fata, palmele si talpile. La barbati sunt destule cazuri chiar la nivelul penisului sau scrotului, asa cum la femei, de multe ori, s-a observat sub san, pe linia sutienului. Principalul simptom in infectia cu scabie este pruritul, adica mancarimea. Aceasta deseori devine mai intensa in timpul noptii sau chiar dupa baie si poate fi atat de puternica, incat pacientul se scarpina pana isi produce leziuni.

Pielea este iritata, rosie, uscata si se pot observa la nivelul ei urme mici si curbe. Acestea sunt santurile sapate de acarian, ca niste tunele pe sub pielea superficiala. Uneori pot aparea basicute (vezicule) sau se poate identifica chiar parazitul, ca un punct mic si negru. Aceste urme sunt mai greu de observat la pacientii care se scarpina mult sau la cei care fac baie des, caz in care diagnosticul devine mai dificil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.