Scabia

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.41

nivel: Facultate

DIAGNOSTIC
În asistenta primară, diagnosticul este aproape întotdeauna clinic, fiind sugerat de anamneză (contact strâns cu o persoană infestată). Uneori, medicul generalist poate observa semnul caracteristic al santului acarian la nivelul spatiilor interdigitale si al încheieturii mâinii.

Pentru confirmarea de laborator, se colectează pe lamă material de deasupra unei leziun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scabia

DIAGNOSTIC
În asistenta primară, diagnosticul este aproape întotdeauna clinic, fiind sugerat de anamneză (contact strâns cu o persoană infestată). Uneori, medicul generalist poate observa semnul caracteristic al santului acarian la nivelul spatiilor interdigitale si al încheieturii mâinii.

Pentru confirmarea de laborator, se colectează pe lamă material de deasupra unei leziuni suspecte. Femela acarian are în jur de 0,5 mm si este greu vizibilă cu ochiul liber.

TRATAMENT
Primul pas este să se explice pacientilor în ce constă boala si cum se transmite. Al doilea este identificarea contactilor intimi. Urmează prescrierea tratamentului, cu indicatii detaliate privind administrarea. Pentru vindecarea completă si prevenirea recăderilor, este important ca aceasta să se facă cu atentie si seriozitate.

Asistentele de ocrotire asigură un suport educational important pentru familiile cu copii prescolari, iar asistentele medicale de la scoală – pentru copiii mai mari. Acestea le pot face părintilor recomandări practice, le pot oferi materiale informative si le pot răspunde la diferite întrebări, cum ar fi necesitatea izolării din colectivitate a copilului.

Tratamentul topic

Preparatele topice constituie baza tratamentului. Acestea trebuie aplicate pe tot corpul, de la gât în jos (Tabelul 3).
Actualmente, nu se mai consideră necesar ca aplicatia să se facă după o baie fierbinte, această practică ducând la cresterea absorbtiei (si deci a toxicitătii) sistemice. La copiii foarte mici si la sugari, trebuie uns si scalpul. Unele tratate recomandă efectuarea de rutină a tratamentului scalpului.

În locul lotiunilor alcoolice, care ustură, la copii sunt de preferat preparatele sub formă de cremă.
După aplicare, produsul se lasă timp de 24 de ore în contact cu pielea. În zonele care se spală mai des (de exemplu, mâinile), crema se aplică din nou, după fiecare spălare. Schema terapeutică actuală prevede repetarea aplicării după o săptămână.1

Toti contactii intimi din familie trebuie tratati concomitent. Pe perioada tratamentului, hainele si asternuturile vor fi calcate cu masina de calcat. Principalii agenti terapeutici topici folositi la copii sunt reprezentati de malation (Derbac-M, Quellada M) – un compus organofosforat, inhibitor de co-linesterază – si de permetrin (Lyclear Dermal Cream), care actionează asupra membranei neuronale a parazitilor. Un studiu din 1997 citează o rată de vindecare de 90% cu permetrin si de 80% cu malation.3

Ca reactii adverse, în ambele cazuri se produc senzatii de arsură, prurit, eritem. Cu toate că parationul este un insecticid organofosforat, prin respectarea posologiei se evită în totalitate efectele sistemice. Aplicatiile repetate mai mult de 3 săptămâni nu sunt recomandate. Peroxidul de benzoil este un alt agent terapeutic cu aplicatie locală, dar nu se recomandă de rutină la copii.

Tratamentul oral

Ivermectinul, care interferează transmiterea GABA-ergică la nivelul parazitului, se foloseste de mai multi ani în tratamentul oncocercozei. De curând, s-a dovedit eficace în doză unică si pentru scabie.4
Din cauza efectelor secundare redutabile, acest medicament se administrează sub supraveghere medicală si este rezervat cazurilor refractare la alte tratamente.

Infectia secundară poate necesita tratament antibiotic. Chiar dacă se asociază cu dermatita, se vor evita corticosteroizii, pentru a preveni răspândirea infestării. În schimb, se vor folosi intensiv emolientele, pe tot parcursul tratamentului, până la vindecarea leziunilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.