Sburatorul de Ion Heliade Radulescu - comentariu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Liceu

Tema poeziei este zbuciumul sufletesc al unei tinere care traieste primii fiori ai iubirii."Sburatorul" este o balada, lirismul fiind infatisat sub forma epica. Compozitional, poezia este alcatuita din trei tablouri ce pot fi considerate secvente epice: monologul Floricai, tabloul inserarii (pastel) si dialogul celor doua femei care observa patrunderea Sburatorului in casa fetei. Dramatismul prime[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sburatorul de Ion Heliade Radulescu - comentariu

Tema poeziei este zbuciumul sufletesc al unei tinere care traieste primii fiori ai iubirii."Sburatorul" este o balada, lirismul fiind infatisat sub forma epica. Compozitional, poezia este alcatuita din trei tablouri ce pot fi considerate secvente epice: monologul Floricai, tabloul inserarii (pastel) si dialogul celor doua femei care observa patrunderea Sburatorului in casa fetei. Dramatismul primei parti este atenuat de calmul naturii evocate in pastel si de sclipirile de umor popular din dialogul final.
Pe parcursul poemului se produce gradat trecerea de la psihologic la fantastic, de la cazul particular al sentimentului Floricai la cazul general al unui sentiment si al unei suferinte a varstei adolescentine. Tranzitia se realizeaza prin evocarea unei nopti pline de vraja in care fantasticul devine posibil. Poemul are o constructie circulara, banuiala confuza a Floricai ( "o fi vrun zburator!") fiind confirmata in final de observatia suratelor.
Monologul fetei debuteaza abrupt cu exclamatia Floricai ce atrage atentia mamei asupra suferintelor care o macina: "Vezi, mama, ce ma doare! ". Urmeaza enumerarea unor trairi fizice, a unor suferinte organice pe care fata incearca disperata sa si le explice.

Frecventa exclamatiilor si a adresarilor ("vezi", "mama", "uite", "ma vezi?", "maicuta") , repetitia("si plang, maicuta, plang") accentueaza caracterul oral al monologului si exprima incercarea patetica a fetei de a-i transmite mamei intensitatea suferintei sale, agravata de incertitudine: "Fior, fulger, nesatiu, tremur, foc sunt imagini ale intensitatii.

O intensiate provocata de o energie mteriala si desfasurata intr-un regim de neliniste voluptoasa, de nelamurita seductie."( Eugen Simion) Trairile psihice, atat de accentuate incat se manifesta prin plans, sunt concretizate- "Ia pune mana, mama, - pe frunte, ce sudoare!".O strofa se repeta ca un refren, aparand la mijlocul si la sfarsitul mo- nologului, conferind simetrie textului si marcand dorinta de vindecare cu orice pret.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.