Sburatorul - Eugen Lovinescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.15

nivel: Liceu

Teoria imitației era preluată după francezul Gabriel Tarde, psiholog și sociolog. Analizând faptele politice și culturale ale civilizației românești, Lovinescu consideră că modernizarea a început după pătrunderea în țările române, la începutul secolulul al XIX-lea, a ideilor inovatoare din Europa.

Societatea românească a întors spatele inerției orientale și, preluând formele occi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sburatorul - Eugen Lovinescu

Teoria imitației era preluată după francezul Gabriel Tarde, psiholog și sociolog. Analizând faptele politice și culturale ale civilizației românești, Lovinescu consideră că modernizarea a început după pătrunderea în țările române, la începutul secolulul al XIX-lea, a ideilor inovatoare din Europa.

Societatea românească a întors spatele inerției orientale și, preluând formele occidentale, a creat premisele dezvoltării unui fond modern. Fenomenul formelor fără fond, de care vorbise Titu Maiorescu, este acceptat de E.Lovinescu, dar criticul “Sburătorului” îl socotește inevitabil și creator: formele pot să-și creeaze uneori fondul, susține el, spre deosebire de Maiorescu. România modernă ar fi rezultatul acestui proces și el s-a realizat în ciuda opoziției forțelor conservatoare.

Lovinescu propune eliminarea rapidă a decalajelor culturale și modernizarea literaturii române, deci sincronizarea cu spiritul veacului.
Principiul sincronismului în litaratură înseamnă în mod practic acceptarea schimbului de valori, a elementelor care conferă noutate și modernitate fenomenului literar. Nu e vorba de o imitație servilă, de un împrumut fără discernământ, ci de o integrare a literaturii într-o formulă estetică viabilă, în pas cu evoluția artei europene.

Prin modernizare, Lovinescu înțelege, în fond, depășirea unui spirit “provincial”, deci nu opoziție față de tradiție, de specificul național. Polemica lui cu tradiționalismul nu conduce la combaterea factorului etnic în creația de cultură – pe care nu-l contestă –ci à sublinierea necesității de înnoire.

În consecință, pentru sincronizarea literaturii cu “spiritul veacului” sunt necesare, după părerea lui Lovinescu, câteva mutații esențiale în plan tematic și estetic. Aceste mutații constau în : trecerea de la o literatură cu tematică preponderent rurală la o literatură de inspirație urbană; cultivarea prozei obiective; evoluția poeziei de la epic la liric; intelectualizarea prozei și poeziei; dezvoltarea romanului analitic.

În activitatea concretă de critic literar, Lovinescu nu a rămas prizonierul propriilor teze, apreciind cu generozitate opere care nu răspundeau pe de-a-ntregul ideilor sale în legătură cu modernizarea literaturii. Exemplul cel mai cunoscut este prețuirea acordată romanului “Ion”, de Liviu Rebreanu, neacceptat de ideologii literaturii “țărănești” – Iorga și Ibrăileanu. Aceeași atitudine manifestă și față de unii scriitori sau opere aparținând tendinței tradiționaliste de la “Gândirea”. A privit cu îngăduință și, uneori, cu reticență producțiile avangardismului, pe care îl considera un “modernism dirijat”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.