Satul viitorului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

Intre timp apare o noua lege agricola. Potrivit ei se recomanda ca echipele de muncitori agricoli sa aiba o componenta stabila si sa lucreze o arie agricola constanta, mereu aceeasi. Studiind amanuntit noua lege agronomul cere socrului, primarul comunei, lista fostilor chiaburi si a ternului care le-ar fi apartinut. Convoaca apoi fostii chiaburi si le confiaza ca statul le inapoiaza pamanturile co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Satul viitorului

Intre timp apare o noua lege agricola. Potrivit ei se recomanda ca echipele de muncitori agricoli sa aiba o componenta stabila si sa lucreze o arie agricola constanta, mereu aceeasi. Studiind amanuntit noua lege agronomul cere socrului, primarul comunei, lista fostilor chiaburi si a ternului care le-ar fi apartinut. Convoaca apoi fostii chiaburi si le confiaza ca statul le inapoiaza pamanturile conditionat de asigurarea locurilor de munca ale restului satului.

Le atrage atentia ca vor trebui sa "plateasca" impozite mari in natura, inversand modul de repartitie a produsului prevazut de lege. Chiaburii, in rol de sefi de echipa, si-au constituit echipele, ca pe vremuri si tot satul s-a apucat de treaba. Parcelele erau destul de mari ca sa se preteze unei agriculturi de inalta clasa, bine mecanizata caci au fost rotunjite incluzand si proprietatile celorlalti consateni care participau la noul tip de retribuire printr-un complicat sistem de acord. In 2 ani comuna s-a redresat economic.

Toti voiau livezi pe terenurile lor asa ca fondurile de investitii s-au transformat repejor in pomi, tractoare si alt inventar agricol. Bineinteles contabil erau proprietati comune iar chiaburii, desi buni gospodari, nu-si bagau nasul in contabilitate si se bateau care mai de care sa obtina pe tarlaua lui avantaje. In al treilea an si urmatorul comuna a luat primul loc pe judet in "intrecerea socialista" o mare mandrie. In al cincilea an locul I pe tara soldat cu felicitari guvernamentale.

Un reprezentant al CC deplasat la fata locului, dupa ce a felicitat calduros colectivul in adunare generala, de curiozitate, a intrebat colectivul cum a ajuns la performantele pe care toate actele studiate de el le arata ca strict legale. Raspunsul "Pai daca pamantul ne apartine!" spus in cor de chiaburi, l-a speriat. A dizolvat sedinta festiva si s-a retras cu primarul si agronomul cerand explicatii. A trebuit sa admita ca nu a fost nici o incalcare a legii, doar ca a fost prezentata subiectiv. Imediat a luat masuri "de informare" a satenilor si .... totul sa dus de rapa.

Omul, in special din mediul rural intelege parca altfel, parca pe limba sa, evenimentele care se desfasoara in jur. Media, prin televiziune, ne prezinta "un punct de vedere" Nu arare ori privitorul are un alt punct de vedere si nu poate intelege cele tocmai explicitate pe larg. Mai exista si "punctul de vedere" al partidului la putere explicat si trambitat dar cu efect nu intotdeauna cel scontat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.