Satul turistic moeciu

5x puncte

categorie: Marketing

nota: 8.49

nivel: Facultate

     Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Moeciu

     Atât în practica turistica internationala, cât si în literatura de specialitate, se constata o îndreptare a populatiei oraselor spre recreere catre mediul rural. În acelasi timp se remarca faptul ca formele de turism organizate în mari centre aglomerate, cu programe fixe, rigide, monotone, cu deplasari dintr-un mediu ag[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Satul turistic moeciu

     Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Moeciu

     Atât în practica turistica internationala, cât si în literatura de specialitate, se constata o îndreptare a populatiei oraselor spre recreere catre mediul rural. În acelasi timp se remarca faptul ca formele de turism organizate în mari centre aglomerate, cu programe fixe, rigide, monotone, cu deplasari dintr-un mediu aglomerat în altul (adeseori mai aglomerat si mai trepidant) nu mai satisfac aspiratiile, motivatiile, optiunile turistilor, ale unei însemnate parti din rândul populatiei urbane, ca urmare cautarea mediului rural pentru odihna si recreere este o tendinta generala în practica mondiala a turismului si în ultimii ani si în România.

     Treptat însa, turismul rural a început sa fie privit ca o posibilitate concreta de dezvoltare a perimetrelor rurale. Aceasta s-a dovedit a fi o sansa reala pentru zonele rurale defavorizate, dar si pentru toate regiunile rurale: valorificarea unui bogat potential natural si cultural, descongestionarea zonelor turistice aglomerate, îmbunatatirea nivelului de trai al populatiei acestor perimetre, stabilizarea fortei de munca locala prin crearea de noi locuri de munca în domeniul serviciilor, constructiilor, cresterea rapida a echipamentelor de cazare datorita cheltuielilor mici necesare dotarii lor, accesul unor categorii sociale defavorizate la aceste oferte de petrecere a concediilor, etc.     1. Comuna Moeciu - prezentare generala     Comuna Moeciu este situata în centrul tarii, la extremitatea sudica a judetului Brasov, între masivele Piatra Craiului si Bucegi, în culoarul Rucar-Bran. Aflata la o altitudine cuprinsa între 800 si 1200 m, ocupa o suprafata de 103,4 km, cu o populatie de 5.575 locuitori si dispune de o suprafata împadurita de 5482 ha.

     Aceasta asezare a fost atestata documentar în anul 1405, în cadrul acesteia existând ca monumente istorice de arta si arhitectura: Biserica ortodoxa-romana "Sf. Nicolaie" din sec. XVIII si "Adormirea Maicii Domnului", din1818.

     Comuna Moeciu face parte din unitatea geografica social-economica a localitatilor branene. Este situata la 30 km distanta de resedinta de judet - Brasov -, pe DN 73 si are în componenta sase sate care au fuzionat în 1968: Moeciu de Jos, Moeciu de Sus, Cheia, Drumul Carului, Magura si Pestera. Accesul în Moeciu din Bucuresti pe drumul european E60, distanta între localitati fiind de 182 km. Accesul pe cale ferata se face folosind reteaua Bucuresti-Brasov (166 km) si Brasov-Zarnesti (cca. 30 km). Cât priveste accesul cu autobuzul, acesta se face din Autogara II-Bartolomeu, plecarile efectuându-se zilnic, din 30 în 30 de minute, sâmbata si duminica din ora în ora, desi nu este foarte confortabil si circula cu viteza relativ redusa.

      Profilul de baza al comunei este unul agricol, în special zootehnic, si este dat de ocupatiile pastorale ale locuitorilor, de altfel vestiti crescatori ai ovinelor si bovinelor). De-a lungul timpului locuitorii acestei asezari si-au câstigat un bun renume cu produsele lactate fabricate din retete stravechi. Comuna este slab industrializata, sectorul de stat fiind reprezentat în trecut de trei societati ce activau în domeniul transportului de calatori, întretinerii pasiunilor si exploatarii fondului forestier.

     Clima din zona Moeciu este temperata de depresiune intramontana caracterizata prin veri racoroase si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 5°C, iar în zonele vecine se înregistraza valori cuprinse între 4°C (Rucar), 7°C (Brasov), 8°C (Câmpulung). În luna iulie, care este cea mai calduroasa din an, temperatura ajunge la 25-27°C, iar în luna ianuarie temperatura variaza între -10 si -15°C. Zona Moeciu este bogata în precipitatii, numarul mediu al zilelor ploioase fiind de 120 zile/an. În sezonul rece, numarul mediu de zile cu ninsoare este de 60 zile/an, iar grosimea stratului de zapada este de 40-50 cm. Vânturile predominante în zona au o viteza de 3-5 m/s.

     Deschiderea depresiunii catre capete conditioneaza permanenta miscare a maselor de aer, inversiunile termice fiind prezente pe vaile adânci ale râurilor. Sunt prezente si brizele de munte-vale. Din analiza factorilor climatici reiese amplitudinea termica redusa, adapost de vânturi puternice, umezeala relativ redusa, strat de zapada bogat si îndelungat, insolatie ridicata cu valente turistice deosebite.

     Reteaua hidrografica este bogata, caracterizata în general de prezenta cursurilor de apa temporara. Întreg teritoriul se încadreaza în bazinul hidrografic al râului Turcu, afluent al râului Bârsa.

     Fauna: pe crestele montane cu deosebire în Bucegi si Piatra Craiului turistii pot admira capra neagra. Dintre mamiferele cu valoare cinegetica amintim: ursul, lupul, vulpea, mistretul, veverita, capriorul, râsul, toate fiind ocrotite.

     Avifauna este reprezentata de cocosul de munte, acvila de munte, ciocanitoarea, mierla, cinteza, pitigoiul. În apele de munte traiesc pastravi, scobari, clean si boistean.

     Flora: altitudinea culoarului încadreaza Moeciul în zona padurilor de fag, care la limita inferioara se afla în amestec cu gorunul iar la partea superioara cu coniferele. Paduri compacte de molid sau în amestec cu fag, brad apar în masivul Leaota, Piatra Craiului, Muntii Bucegi îndeosebi în versantii nordici. Ca urmare a popularii îndelungate, regiunea a fost puternic despadurita, pajistile si fânetele luând locul codrilor de altadata.

     Dintre plantele medicinale care se gasesc în zona sunt: sunatoarea, musetelul, coada soricelului. Pentru iubitorii de zmeura si mure, Moeciu este o destinatie ideala. Nu lipsesc nici livezile de pomi fructiferi: meri, peri, visini, ciresi.

     Cadrul natural prezinta particularitati deosebite, datorita îmbinarii armonioase a diferitelor forme de relief (munte înalt, platou, forma valurita de-a lungul râurilor si vaIlor ce strabat terenul modelat de o retea hidrografica bogata), toate acestea creând un valoros potential economic si turistic, slab exploatat pâna în prezent. Zona montana în care este amplasata comuna Moeciu, între cele doua parcuri nationale Bucegi si Piatra Craiului, creeaza conditii favorabile organizarii si dezvoltarii turismului rural. Ca puncte de atractie pentru turisti se enumera obiectivele: Pestera Liliecilor, Cheile Moeciului, Prapastiile Magurei, etc.

     2. Bogatia cultural-istorica a zonei Bran-Moeciu     Comuna Moeciu pastreaza o instalatie traditionala pentru prelucrarea lânei, o piva, un joagar, o moara, acestea numarându-se printre putinele piese originale ramase în România. Satul Pestera reprezinta un alt punct de atractie prin existenta "Pesterei cu lilieci". Satul Magura atrage turistii prin casa traditionala Runceanu, construita în totalitate din lemn, în vreme ce satul Simon este o localitate recunoscuta prin portul popular, tesaturi, împletituri din lâna si arta cojocaritului.

      - Vecinatatea Castelului Bran, precum si toate aceste valori culturale si istorice reprezinta atractive destinatii pentru turistii ce viziteaza zona Bran, iar aceasta nu a fost nici un moment în istorie straina de practicile turismului rural, însa începând cu anul 1994 aceasta forma de turism a fost aplicata într-o maniera organizata prin sprijinul Asociatiei nationale de turism rural, ecologic si cultural - ANTREC, în zona Bran - Moeciu activând principala filiala a asociatiei coordonata de Mioara Stoian.

     - Muzeul etnografic în aer liber din Bran este amenajat în parcul din vecinatatea Castelului Bran. În acest muzeu au fost aduse si reconstituite unele din cele mai vechi si mai tipice constructii din zona. Deschis pentru public în 1961, muzeul numara în 1981, 14 gospodarii taranesti si instalatii tehnice. Monumentele au fost selectionate si grupate pe baza cercetarilor din 1958-1960.

     - Muzeul Vamii, supraveghea trecatoarea care face legatura între Transilvania si Muntenia. Din 1377-1382 când a fost construit, pâna astazi, el a fost martorul unor evenimente-reper pentru istoria locurilor pentru care, prin pozitia si rangul sau, era pus sa dea seama.

     - Jos, în vale, la baza stâncii, odihneste simbolic inima Reginei Maria, semn al pretuirii de care Branul si branenii s-au bucurat în anii de glorie ai monarhiei românesti.

     - Case memoriale din zona Bran

      Sextil Puscariu (1877-1948) - lingvist, filolog si istoric literar, membru al Academiei Române

      Dr. Aurel Stoian (1866-1972) - Presedintele Consiliului National Românesc din Bran, semnatar al actului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, medic, edil si primar al localitatii Bran.

      ? Dr. Iosif Puscariu (1889-1965) - Fondator al Spitalului de Ochi din Brasov

      Profesor Doctor Docent Liviu Popovici (1927-1994) - om de stiinta si neurolog de renume mondial, membru al Academiei de Stiinte Medicale.

      ? Profesor Doctor Docent Valeriu Lucian Bologa (1892-1971) titan al istoriei medicinei si membru al unui numar de 23 de societati si academii de stiinte, legat de Bran prin origine si iubire.

      Profesor Universitar Dr. Aron Petric (1915-1981) - decan al Facultatii de Istorie din Bucuresti, cercetator si dascal de exceptie, fiu al Branului.

     - Cheile Moeciului cu Cascadele Moeciului

     - Biserica Adormirea Maicii Domnului construita în 1820 si pictata în 1836

     Principalele târguri si sarbatori din zona Bran

     " 1 ianuarie - obiceiul sorcovitului

     " martie, aprilie - obiceiuri legate de sarbatoarea Învierii Domnului

     " martie - urcarea oilor la munte

     " 25 aprilie - masurarea laptelui, alegerea celui mai bun crescator de animale

     " 24 iunie - Olimpiada de vara Sirnea

     " 20 iulie - Santilie

     " 25-26 iulie - Târgul de vara de la Moeciu

     " 9 august - Sf. Pantelimon

     " august - Nedeeia muntilor (Fundata)

     " 25 octombrie - Focul lui Sumedru

     " octombrie - ravasitul oilor

     " 8 noiembrie - târgul de Sf. Arhangheli Mihail si Gavril

     " 24 decembrie - colindatul - Buna dimineata la Mos Ajun

     " 25 decembrie - Sarbatoarea Craciunului

     " 31 decembrie - revelion

     PENTRU VARIANTA INTREAGA A ACESTUI REFERAT APASA BUTONUL DE "DOWNLOAD"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.