Satul romanesc

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Amplasarea gospodariilor si orientarea caselor au constituit in trecut o preocupare deosebita a oamenilor. Casele mai vechi, dinainte de adoptarea sticlei pentru geamuri, au fost orientate spre sud, deoarece nefiind prea luminoase si calduroase, prispa sau pridvorul lor insorit era locul obisnuit de desfasurare a diferitelor activitati casnice, din primavara pana in toamna, in deosebi ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Satul romanesc

Amplasarea gospodariilor si orientarea caselor au constituit in trecut o preocupare deosebita a oamenilor. Casele mai vechi, dinainte de adoptarea sticlei pentru geamuri, au fost orientate spre sud, deoarece nefiind prea luminoase si calduroase, prispa sau pridvorul lor insorit era locul obisnuit de desfasurare a diferitelor activitati casnice, din primavara pana in toamna, in deosebi cele in legatura cu prelucrarea fibrelor textile si confectionarea imbracamintei.
Gospodariile agricole din zonele joase, unde lipsea materialul lemnos si piatra, s-au limitat la constructiile strict necesare adapostirii oamenilor.

Gospodariile agricole obisnuite si-au ridicat constructiile din lemn si lut. Caselor joase din Campia Romana si Moldova, cu doua -trei incaperi, li se alaturau anexe amenajate lateral sau in dos, sub acoperisul prelungit. Acoperisurile constructiilor vechi de paie, trestie sau coceni, ca si ale celor mai noi, din olane sau tabla, erau scunde, fiind astfel mai putin expuse crivatului. Casele din Campia Transilvaniei aveau multe constructii anexe deoarece grajdul era separat de sura, iar pentru pastrarea cerealelor exista o constructie numita " galbanasul".

Gospodariile agro - pastorale s-au dezvoltat in zonele deluroase si muntoase, cu soluri sarace, unde animalele s-au tinut nu numai pentru produse si munci, ci si pentru gunoirea pamantului. Casele si constructiile anexe, mai numeroase si spatioase, se inaltau din barne strans incheiate, ca sa asigure o cat mai buna adapostire contra frigului. Acoperisurile erau inalte la toate constructiile vechi. In unele zone in pod se pastrau diferite produse alimentare. Cotetele pentru porci si staulele de iarna pentru oi aveau o constructie mai solida decat in zonele joase.

Gospodariile pomicole s-au dezvoltat in unele zone deluroase si muntoase. Casele s-au inaltat pe temelii de piatra, in care s-au amenajat pivnite pentru pastrarea fructelor, cidrului, otetului. Alaturi de anexele obisnuite au aparut cele specifice ocupatiei, cuptoare pentru uscarea fructelor si fiertul magiunului, apoi cele pentru fermentatul si fiertul tuicii. In Tara Zarandului, o parte din gospodarii dispuneau de " colne "speciale pentru pastrarea vaselor si produselor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.