Satul banatean intre traditie si reforma

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.67

nivel: Facultate

La aproximativ 40 de kilometri de zumzetul si agitatia Timisoarei, se afla Giulvazul. O comuna mare, situata in Campia Timisului, pe DJ 59. Giulvazul ne-a intampinat cu un soare cald, sfidand parca apropierea nemiloasa a lui noiembrie. De Giulvaz apartin satele Crai Nou, Rudna si Ivanda. Un colt de tara romaneasca, unde traiesc oameni care ar fi meritat sa aiba o viata mai buna! "...si totusi, opr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Satul banatean intre traditie si reforma

La aproximativ 40 de kilometri de zumzetul si agitatia Timisoarei, se afla Giulvazul. O comuna mare, situata in Campia Timisului, pe DJ 59. Giulvazul ne-a intampinat cu un soare cald, sfidand parca apropierea nemiloasa a lui noiembrie. De Giulvaz apartin satele Crai Nou, Rudna si Ivanda. Un colt de tara romaneasca, unde traiesc oameni care ar fi meritat sa aiba o viata mai buna! "...si totusi, opreste Doamne, ceasornicul cu care ne masori destramarea..."

Un drum de piatra, mai bun, oricum, decat prin alte parti, ne-a purtat catre Rudna, unul dintre cele trei sate apartinatoare comunei.O asezare tacuta, venita parca de undeva, de prea departe... Aceeasi liniste nefireasca, pe care am intalnit-o si prin alte parti, s-a facut simtita si aici. Doar ca, din imensitatea de tacere s-a desprins, nu se stie exact de unde, un glas suav de copil. Trezit dintr-o data la viata, satul s-a transformat intr-un furnicar: "Au venit de la ziar...!"

Locuitor al Rudnei, primarul comunei Giulvaz, Ioan Gilinger ne-a povestit resemnat: "Si la noi, este la fel ca prin alte parti. Cea mai mare problema, la ora actuala, este lipsa banilor de la bugetul de stat. S-au primit, in total, 195 milioane de lei la bugetul local. Mai avem resurse locale de 96 milioane, dar acestea sunt foarte greu de incasat. Populatia de la tara este prea saraca. Produsele agricole sunt fie nevandute, fie predate, dar neplatite. Din cauza lipsei banilor, am fost obligati sa luam masuri dure. Si am inceput cu oprirea iluminatului public... Practic, nici n-am prea avut de ales. Cheltuielile cauzate de acest iluminat public s-au ridicat la 100 milioane de lei.

La scoala, in momentul de fata, facem aprovizionarea cu lemne. Cu toate ca bani inca nici nu am primit. Am stabilit, in cele din urma, printr-o hotarare a Consiliului Local, ca fiecare angajat al Primariei va contribui cu un salariu pentru a se asigura necesarul de lemne. Nu puteam lasa scolile fara lemne. Daca tot suntem la capitolul probleme, trebuie sa va spun ca, daca nu vom obtine ceva fonduri de la supli-mentarile de buget, scoala din Rudna risca sa se prabuseasca. Stam si ne uitam la ea, dar degeaba, fara bani nu putem face nimic.

In aceeasi situatie este si dispensarul din Rudna. Ne intrebam si noi, mai in gluma, mai in serios, cand o sa cada. In cazul acestui dispensar, situatia este si mai tragica. Este o cladire foarte mare si reparatia acoperisului ne-ar costa peste 100 de milioane, suma pe care, in prezent, nu o avem.Lipsa banilor afecteaza implicit si situatia sociala a oamenilor din comuna Giulvaz.

Satul Rudna, de exemplu, a excelat in acest an prin furturi. Dispareau pana si porcii din cocini. Datorita colaborarii cu Politia, s-a ajuns la anihilarea infractorilor. Acum avem vreo 18 arestati, toti pentru furt. Pana si cazurile de braconaj s-au inmultit. Se aud focuri de arma aproape noapte de noapte. Pana unde te poate duce saracia..." a conchis, trist, primarul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.