Satul - un univers al valorilor supreme

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Liceu

In vremuri de ocupatie turceasca si ruseasca, vremuri de grea cumpana pentru cultura si existenta nationala, de invazie armata si idei straine taranului basarabean, satul a fost acela care a supravietuit, gasind solutii optime pentru a iesi din impas. A facut-o discret, spontan si sigur, tocmai pentru ca mecanismele sale au functionat normal, asemenea unui organism sanatos ce poarta in sine antico[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Satul - un univers al valorilor supreme

In vremuri de ocupatie turceasca si ruseasca, vremuri de grea cumpana pentru cultura si existenta nationala, de invazie armata si idei straine taranului basarabean, satul a fost acela care a supravietuit, gasind solutii optime pentru a iesi din impas. A facut-o discret, spontan si sigur, tocmai pentru ca mecanismele sale au functionat normal, asemenea unui organism sanatos ce poarta in sine anticorpii maladiilor.

Pentru mine, ca si pentru majoritatea consingenilor, satul este situat in centrul lumii si se revarsa in mit; este integrat intr-un destin cosmic, dincolo de al carui orizont nu mai exista nimic.
Din punct de vedere sociocultural, prin caracterul sau de model general valabil si prin capacitatea sa de conservare a etnicului, satul a constituit deci baza etnogenezei neamului si devenise inca de pe timpul Daciei traiene forma de organizare administrativa si de existenta socioculturala.

Limba care a fost o transplantare a latinei comune, vorbita neintrerupt in spatiul rural, a reprezentat intotdeauna un simbol al traditiei, confirmind parca din nou ideea ca si ea s-a invesnicit la sat.
Vatra, casa, portul, o serie de profesiuni, ramuri, indeosebi agricultura si pastoritul, sunt categorii ale satului si eu, ca suflet de copil, de om imi sunt nespus de dragi.
Conceptia estetica asa cum ne-o transpune creatia artistica prin coordonatele sale, cum sunt nemuritoarele opere "Miorita", "Manastirea Argesului",

"Doina", pictura murala, pictura pe sticla, sculptura in lemn, ceramica sunt creatii sintetizate ale satului romanesc. In sociodinamica culturii satului s-au identificat fenomene individualizate care, dupa cum spunea Ovidiu Papadima "Cu cit cint, cu atita sint", se subliniaza ideea ca un N. Botgros, Z. Julea, V. Cojocaru sunt niste dimensiuni folclorice de un rar talent si de care experienta cintecului si-au insusit-o pe terenul liricii satului nostru basarabean.

Artistul popular, poetul, omul de arta in general, a plasat satul in centrul creatiei sale, a evidentiat in el gradul de solidaritate etnica, sociala, religioasa, estetica; i-a acordat creditul de posibila afirmare in planuri superioare ale existentei sale. Satul mai traieste si la modul prezent, cu toate necazurile si bucuriile sale imediate, fara nici o intentie de idealizare, de proza de alinare. Satul ramine in prezent parasit cu miile sale de probleme, inclusiv cele spirituale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.