Satisfactia in munca

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.03

nivel: Facultate

S-a insistat apoi pe componenta afectivă din cauza preocupării socialepentru calitatea vieții.asupra acestei probleme voi reveni mai tărziu.De asemenea satisfacția e privită nu numai la nivel individual ci și în raport cu nivelul ei într-un grup–moralul.
Relația dintre motivație și satisfacție
Datorită[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Satisfactia in munca

S-a insistat apoi pe componenta afectivă din cauza preocupării socialepentru calitatea vieții.asupra acestei probleme voi reveni mai tărziu.De asemenea satisfacția e privită nu numai la nivel individual ci și în raport cu nivelul ei într-un grup–moralul.
Relația dintre motivație și satisfacție
Datorită gradului mare de interrelaționare dintre ele e necesară stabilirea unei relații mai precise. Este util pentru înțelegerea acestei relații prezentarea și unei definiții a motivației . Este considerată forță motrice interiorul indivizilor prin care încearcă să atingă un scop pentru a-și indeplini anumite trebuințe și expectații ( Laurie J Mullins 1996 ).

Miellu Slate 1987 consideră că pentru relațiile dintre motivație și satisfacție esentiale sunt trei enunțuri: 1) Starea de satisfacție /insatisfacție e un indicator al motivației mai precis al modului acesteia de realizare eficient sau neeficient . Din acest punct de vedere starea de satisfacție echivalează cu îndeplinirea motivației , realizarea activității propuse a scopului, iar insatisfacția cu nerealizarea motivației E.A.Locke 1976 afirmă referindu-se la satisfacție că ea pare să apară cănd munca e în armonie cu trebuințele și valorile individului cum prin motivație se urmarește îndeplinirea trebuințelor individului , acest enunț e susținut aici.

2) Motivația și satisfacția apar într-o dublă calitate de cauză și efect .
Martin Wolf 1970 pornind de la concepția că motivul eu un impuls ce face pe individ să urmarească o anumită satisfacție consideră că satisfacția e o stare finală care e susținută pentru afi obținută de motivație Acest autor consideră relația fiind orientată într-un singur sens de la motivație la satisfacție .

Sensul invers al relației ilustrat de cazurile în care satisfacța intensă întinsă pe o perioadă de timp se poate transforma în sursă motivațională, satsfacția obținută de individ este posibilă să motiveze individul pentru a continua activitatea și obține astfel noi satisfacții .
Porter și Lawer în 1967 propune o explicație care consideră că performanța duce la satisfacție prin intermediul recompenselor. Dacă munca duce la o împlinire a nevoilor individului atunci individul poate să își administreze propriile recompense crescând nivelul de performanțe . Pentru a testa această teorie au fost studiați 148 de manageri din 5 organizații . S-a găsit că managerii cu performanțe mai înalte au primit recompense mai înalte decât au primit omologii mai slabi .

Managerii înalt performanți au raportat niveluri ale satisfacției în muncă mai înalte decât au făcut-o cei slabi performanți. S-a sugerat însa că această explicație ar fi mai potrivită pentru manageri decât pentru angajații de la nivelele scăzute deoarece primii au oportunități mai mari pentru a-și exprima nevoile superioare 3) Atât motivația cât și satisfacția se raportează mpreună la performanță . Este necesară stabilirea unei relații precise coerente pentru cercetări.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.