Sarbatori si obiceiuri calendaristice

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Personajele mitice ale Calendarului popular sunt metamorfoze ale Anului, mai tinere sau mai batrane, dupa plasarea zilei lor fata de celebrarea Mosului Craciun. Astfel, Sanvasai, sarbatorit in prima zi a anului, este un tanar care sta calare pe butoi, iubeste si petrece; Dragobete (24 februarie) este zeul dragostei pe plaiurile carpatice; Sangiorzul (23 aprilie) este tanar razboinic, calare pe cal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sarbatori si obiceiuri calendaristice

Personajele mitice ale Calendarului popular sunt metamorfoze ale Anului, mai tinere sau mai batrane, dupa plasarea zilei lor fata de celebrarea Mosului Craciun. Astfel, Sanvasai, sarbatorit in prima zi a anului, este un tanar care sta calare pe butoi, iubeste si petrece; Dragobete (24 februarie) este zeul dragostei pe plaiurile carpatice; Sangiorzul (23 aprilie) este tanar razboinic, calare pe cal; Santilie (20 iulie) si Samedru (26 octombrie) sunt maturi, in puterea vietii, urmeaza generatia sfintilor-mosi, cu Mos Andrei (30 noiembrie), Mos Nicolae (6 decembrie), Mos Ajun (24 decembrie) si Mos Craciun (25 decembrie), care anunta moartea si renasterea timpului calendaristic.

Dar, la sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie, acolo unde apar alti doi sfinti mosi, Mos Andrei (30 decembrie) si Mos Nicolae (6 decembrie), Calendarul popular pastreaza traditii certe pentru localizarea in aceasta perioada a Anului Nou geto-dac.
Spre deosebire de Craciun, Baba Dochia moare si renaste la echinoctiul de primavara. Luna martie se deschide cu Zilele Babei, timp ritual de noua zile, egal cu durata urcusului Dochiei cu oile la munte, unde moare impreuna cu turma din cauza unui ger naprasnic. Trupurile lor, transformate in stana de piatra, apar astazi ca nume topice in maio multe masive carpatice: Ceahlau, Vama Buzaului, Caraiman, Izvorul Raului Doamnei, Semenic.

Dar, moartea Babei Dochia la echinoctiul de primavara este urmata de
nasterea Pruncului Dochia. Incepand din luna martie, divinitatile feminine ale Calendarului popular se grupeaza in trei generatii: zeite-fecioare (Floriile, Sanzienele, Dragaicele, Lazaritele, Ielele), zeite-muma (Maica Precesta, Maica Domnului, Muma Padurii, Muma Caloianului) si zeite-baba (Sf. Vineri, Sf. Varvara, Dochia).
Un obiect cu valoare rituala legat de Baba Dochia este Martisorul, un calendar simbolic confectionat din doua fire colorate in alb si rosu (iarna si vara), la care se ataseaza un obiect artizanal. La inceputul secolului al XX-lea martisorul se facea cadou copiilor, fete si baieti, in dimineata zilei de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui.

Snurul martisorului se purta legat la mana, uneori prins in piept sau la gat pana la o anumita sarbatoare a primaverii (Macinici, Florii, Paste, Arminden) sau pana la inflorirea unor arbusti si pomi fructiferi cand se agata pe ramurile inflorite. Se spune despre cei care primeau martisorul ca nu vor fi parliti de soare pe timpul verii, ca vor fi sanatosi si frumosi ca florile, placuti si dragastosi, bogati si norocosi, feriti de boli si de deochi. Obiceiul a fost atestat in toate teritoriile locuite de romani. Pe arii extinse din Transilvania, Banat, Maramures, centrul Munteniei, vestul Olteniei si sudul Dobrogei luna echinoctiului de primavara si a Anului Nou agrar se numea, in Calendarul popular, Martisor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.