Saracie urbana si saracie rurala

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pentru ca saracia este concentrata la nivelul anumitor de grupuri de populatie si este concentrata teritorial, politicile si programele anti-saracie promovate la nivel national oricat de bine tintite si de eficiente ar fi nu pot rezolva problema in absenta unui suport consistent de programe si proiecte dezvoltate la nivel local. Asumarea saraciei ca problema locala prioritara de catre autoritatile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Saracie urbana si saracie rurala

Pentru ca saracia este concentrata la nivelul anumitor de grupuri de populatie si este concentrata teritorial, politicile si programele anti-saracie promovate la nivel national oricat de bine tintite si de eficiente ar fi nu pot rezolva problema in absenta unui suport consistent de programe si proiecte dezvoltate la nivel local. Asumarea saraciei ca problema locala prioritara de catre autoritatile locale este deci esentiala.

Nevoia de identificare la nivel local a grupurilor sarace, a grupurilor vulnerabile, a grupurilor defavorizate, precum si a zonelor de concentrare a saraciei este primul pas de recunoastere oficiala si de dimensionare a problemei. Monitorizarea tuturor acestor grupuri si zone, dezvoltarea de politici municipale adaptate la conditiile locului, pe baza unor strategii locale anti-saracie, precum si dezvoltarea unor mecanisme de mobilizare a comunitatilor si resurselor locale reprezinta singurele cai de actiune care ar putea mari ritmul de reducere a saraciei intr-un mod sustenabil.

Problema saraciei a devenit una dintre problemele cele mai atent analizate de literatura de specialitate in Romania. Studiile asupra saraciei au cunoscut o amploare deosebita, in special dupa 1995. Aceste studii pun in evidenta dinamica, dimensiunea, profunzimea, profilul saraciei, precum si factorii structurali, individuali sau regionali ai saraciei (spre exemplu, CASPIS, 2004, Banca Mondiala, 2003, Chirca si Tesliuc, 1999, PNUD, 1998, 1999, Sandu, 1998, 1999, 2000, 2003, Stanculescu si Berevoescu, coord., 2004, Tesliuc, Pop, Tesliuc, 2001, Zamfir, 1995, 2001).

Discrepanta majora dintre mediul rural si mediul urban cu privire la majoritatea aspectelor mentionate constituie una dintre concluziile principale, accentuata de cele mai multe studii. Totusi, mediul de rezidenta reprezinta de obicei doar una dintre multele dimensiuni sau doar unul dintre factorii influenti ai saraciei din Romania, fara sa existe vreun studiu sistematic al diferentelor / asemanarilor dintre saracia urbana si saracia rurala.

In acest sens, raportul de fata reprezinta un studiu complementar analizelor precedente, o sinteza a cunoasterii existente privind asemanarile si diferentele intre saracia urbana si saracia rurala, si, implicit, a instrumentelor politice adecvate pentru combaterea fiecareia dintre acestea. Obiectivul principal al proiectului Saracie urbana, saracie rurala este sa raspunda unor intrebari relevante in procesul de elaborare a strategiilor locale anti-saracie. Conform termenilor de referinta, principalele intrebari ale cercetarii sunt:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.