Saracia

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.00

nivel: Facultate

De fapt, despre modul aparte în care trăiesc săracii, mediul social specific pe care aceștia îl propun prin dezvoltarea sistemului propriu de valori și comportament, a notificat Oscar Lewis în 1961. Autorul atrage atenția asupra faptului că acest fenomen este cu atât mai grav, cu cât se perpetuează din generație în generație, reprezentând clar un fenomen dinamic cu repercursiuni de natură să agrav[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Saracia

De fapt, despre modul aparte în care trăiesc săracii, mediul social specific pe care aceștia îl propun prin dezvoltarea sistemului propriu de valori și comportament, a notificat Oscar Lewis în 1961. Autorul atrage atenția asupra faptului că acest fenomen este cu atât mai grav, cu cât se perpetuează din generație în generație, reprezentând clar un fenomen dinamic cu repercursiuni de natură să agraveze și nicidecum să atenueze consecințele.

Este de apreciat faptul că încercările de a delimita teoretic sărăcia nu se opresc numai la aspecte de ordin economic, ele trecând barierele cauzelor financiare spre cele spirituale. In acest sens Amartya Sen, în 1987 punea în discuție “incapacitatea de a realiza anumite condiții de existență apreciate de către ceilalți ca fiind absolut necesare și deziderabile” a categoriilor sociale, legate de absența confortului, a belșugului și a satisfacțiilor.

Definirea sărăciei atât din perspectiva economică, cât și din cea socio-culturală se regăsește și în documentele Uniunii Europene, precizată încă din 1984 “ vor fi considerate sărace persoanele, familiile sau grupurile de persoane ale căror resurse materiale, culturale și sociale sunt atât de limitate încât le exclud de la modul de viață minim acceptabil în țara în care trăiesc” ( după Townsend 1987, Maria Molnar citat p. 23).

In acest context regăsim abordarea efectuată de către UNICEF și INS ce limitează oarecum definirea: “ lipsa mijloacelor necesare unui trai corespunzător anumitor standarde sociale de viață a populației”. Așadar, se impune conturarea, delimitarea a ceea ce semnifică trai corespunzător, în special dacă ne referim la anumite standarde sociale. Acestea se modifică în sensul creșterii nivelului de trai al categoriilor supuse evaluării, care atrage după sine actualizarea unui trai corespunzător, dar și a standardelor specifice unei etape de dezvoltare.

Definirea sărăciei în România
Abordarea conceptului de sărăcie în România a conturat opinii distincte.
Evaluarea sărăciei absolute vs cea relativă de către Elena Zamfir în 1989 evidenția un aspect nu prea lesne de înțeles în acele vremuri, mai ales în România, spre deosebire de prezent. Diferența modului de apreciere a sărăciei absolute rezultă din constatarea că “săracul american dispune de o cantitate de bunuri, resurse economice mult mai mare decât săracul indian…deci calitatea vieții celor mai săraci americani va fi de 10 ori mai ridicată decât a celor mai săraci indieni” .

Pe de altă parte “săracii indieni sunt mai bogați decât săracii americani, ei se simt datorită aspirațiilor de două ori mai puțin săraci decât se simt săracii americani” Elena Zamfir 1989. Aceste studii au reprezentat de fapt o provocare și pentru țara noastră de a analiza unul dintre cele mai importante aspecte ale progresului social, cel al sărăciei.

Cătălin Zamfir subliniază faptul că “sărăcia nu reprezintă doar lipsa veniturilor, acestea fiind de fapt cauza ei…Sărăcia este un complex social-psihologic-cultural” (CZ.în E.Z Strategii antisărăcie și dezvoltare comunitară, 199…….).Înțelegem că trebuie să ne îndreptăm mai mult atenția asupra tuturor factorilor care o determină, nu numai asupra celui financiar.

În același context definirea sărăciei dată de Elena Zamfir în 1997 atrăgea atenția asupra faptului că accentul cădea pe lipsa resurselor pentru că “sărăcia este o stare de lipsă permanentă a resurselor necesare pentru a asigura un mod de viață considerat decent, acceptabil la nivelul colectivității date”. De fapt, ca și în primul caz aprecierea ține de aprecierea comunității și apoi de faptul în sine.

O precizare esențial necesară este aceea că o societate normală poate fi percepută diferit și că este mult mai important ca în interiorul acesteia fiecare persoană să aibă posibilitatea de a funcționa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.