Sara pe deal de Mihai Eminescu - comentariu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.83

nivel: Liceu

Celelalte trei versuri continuă să curgă lin, iar armonia ce-o degajă nu este zădărnicită decât de scârțâitul unei cumpene și de cântecul fluierului: „scârțâie-n vânt cumpăna de la fântână,/ valea-i în fum, fluiere murmură-n stână”.

Aceeași liniște domnește și în strofa următoare, când oamenii se întorc „osteniți” acasă după o zi de muncă: „Și oasteniț[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sara pe deal de Mihai Eminescu - comentariu

Celelalte trei versuri continuă să curgă lin, iar armonia ce-o degajă nu este zădărnicită decât de scârțâitul unei cumpene și de cântecul fluierului: „scârțâie-n vânt cumpăna de la fântână,/ valea-i în fum, fluiere murmură-n stână”.

Aceeași liniște domnește și în strofa următoare, când oamenii se întorc „osteniți” acasă după o zi de muncă: „Și oasteniți, oameni cu coasa în spinare/ Vin de la câmp...”. Prin substantivele „clopotul”, „toaca” cu valoare de simbol, poetul sugerează ideea că viața este un ritual sfânt ,care se desfășoară în conformitate cu anumite reguli.Ca și în strofa anterioară, cadrul este domestic, pastoral, cu o tentă de vechi, fapt ce ne duce cu gândul la balada populară Miorița.

Tranziția de la planul descriptiv la cel în care accentul cade pe sentimentele umane este realizată prin versul: „Sufletul meu arde-n iubire ca para”.
Poetul evocă în strofa a cincea nerăbdarea cu care este așteptată iubita prin repetiția interjecției „ah”, urmată de semnul exclamării, prin verbul „a grăbi” și adverbul de timp „curând”.

În final, reciprocitatea sentimentelor relevă puterea dragostei: „Ne-om răzima capetele-unul de altul/ Și surâzând vom adormi sub înaltul,/ Vechiul salcâm.-Astfel de noapte bogată,/ Cine pe ea n-ar da viața lui toată?”.

În cazul liricii eminesciene, natura se definește ca o entitate metafizică, conținând ideea de veșnicie, abisal, început și sfarșit continuu, iar în Sara pe deal simbolul acesteia este salcâmul, martorul și ocrotitorul iubirii pure, angelice.

Titlul poeziei are în mod evident nu numai rolul de a localiza scenariul erotic,ci și pe acela de a conferi o aură mitică peisajului,prin folosirea regionalismului cu tentă arhaizantă sara
3)Elemente de stil:

Stilistic poezia Sara pe deal se caracterizează printr-o limpezime clasică obținută prin întrebuințarea unui număr mic de mijloace artistice: personificarea: ”stele le scapără-n cale”, „Apele plâng”, inversiunile: „sta-vom”, „spune-ți-voi”, epitete: „sfântă”, „clară” care invăluie peisajul într-o lumină plină de „solemnitate și mister”, apoi „umezi”, „înaltul”, „vechiul”, din „înaltul/ Vechiul salcâm”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.