Sara pe deal - Mihai Eminescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.60

nivel: Gimnaziu

Poezia “Sara pe deal” a fost publicată în “Convorbiri literare” la 1 iulie 1885, deși o primă formă a fost scrisă la Viena , în 1871-1872. Ea se încadrează în prima etapă a liricii erotice eminesciene, aceea dominată de optomism, în care imaginea iubirii este luminoasă. Poezia este o idilă-pastel, în care cadrul natural este un spațiu unde se țese idila celor doi îndrăgosti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sara pe deal - Mihai Eminescu

Poezia “Sara pe deal” a fost publicată în “Convorbiri literare” la 1 iulie 1885, deși o primă formă a fost scrisă la Viena , în 1871-1872. Ea se încadrează în prima etapă a liricii erotice eminesciene, aceea dominată de optomism, în care imaginea iubirii este luminoasă. Poezia este o idilă-pastel, în care cadrul natural este un spațiu unde se țese idila celor doi îndrăgostiți.

Îmbinarea armonioasă a planului uman-terestru cu planul universal-cosmic este realizată prin prezența elementelor specifice celor două planuri: ”streșine”, “nourii”, “fântâne”,”stâna”.Trebuie remarcate, de asemenea, în aceste strofe, imaginile vizuale și auditive care compun pastelul.

Ultimele două strofe revelează ritualul iubirii specific eroticii eminesciene, exprimând emoția și nerăbdarea ca stare sentimentală, dată de interjecția “Ah!” care se repetă la începutul a două versuri. Ritualul iubirii este realizat și prin intermediul unor verbe la viitor, sugerând gesturi tandre, mângâietoare, de dragoste, dacă ea s-ar înfăptui: “Ne-om răzima capetele unul de altul/ Și surâzând vom adormi sub înaltul,/ Vechiul salcâm…”. Poezia are și o ușoară notă de optimism, sugerată de verbul”surâzând”.

Natura apare într-o ipostază ocrotitoare a cuplului de îndrăgostiți, izolându-l de restul lumii: ”sub un salcâm”. În interogația retorică finală este prezentă ideea sacrificiului suprem în numele iubirii ideale: “-Astfel de noapte bogată/ Cine pe ea n-ar da viața lui toată?”.
În ceea ce privește realizarea artistică, se remarcă prezența unor figuri de stil, precum: personificări (“apele plâng”), comparații (sufletul “arde-n iubire ca para”), metafore (“stelele nasc umezi”), epitete (“ luna “sfântă și clară”, “înaltul, vechiul salcâm”).

Sugestive sunt și imaginile vizuale și auditive specifice unui text descriptiv: “Luna pe cer trece-așa sfântă și clară”, ”buciumul sună cu jale”, “toaca răsună mai tare”. Prozodia este deosebită prin măsura versului de 12 silabe, rima împerecheată și feminină (ultima silabă neaccentuată), ritm alcătuit dintr-un coriamb, doi dactili și un troheu. Lirismul este evident și la nivel lexico-gramatical, prin utilizarea unor verbe, pronume, adjective pronominale la persoanele I și a II-a.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.