Santajul

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.73

nivel: Facultate

Santajul reprezinta fapta care lezeaza sau este posibil sa lezeze dreptul persoanei santajate de a-si manifesta vointa si de a dispune de aptitudinile sale. Santajul, in vorbirea curenta, este o modalitate imorala de obtinere in mod injust de la o persoana, prin constrangerea acesteia, a unui folos pentru cel care santajeaza ori pentru alta persoana. Constrangerea reprezinta actiunea prin care o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Santajul

Santajul reprezinta fapta care lezeaza sau este posibil sa lezeze dreptul persoanei santajate de a-si manifesta vointa si de a dispune de aptitudinile sale. Santajul, in vorbirea curenta, este o modalitate imorala de obtinere in mod injust de la o persoana, prin constrangerea acesteia, a unui folos pentru cel care santajeaza ori pentru alta persoana. Constrangerea reprezinta actiunea prin care o persoana este silita sa faca ori sa nu faca ceva contrar vointei sale. In absenta acestei constrangeri nu avem infractiune.

Violenta reprezinta manifestarile fizice de orice natura, exercitate prin orice modalitati, adica prin acte de lovire, imobilizare, vatamari corporale, etc. Amenintarea reprezinta o instiintare cu producerea unui rau, care consta fie din savarsirea unei infractiuni, fie din producerea unei pagube in mod nemijlocit asupra persoanei careia i se adreseaza amenintarea ori asupra sotul ori rudelor apropiate acesteia. Amenintarea poate fi adresata direct (prin atitudini, gesturi) ori indirect (in scris, prin cuvinte), explicit sau implicit.

Prin dare in vileag se intelege divulgarea, aducerea la cunostinta altora a unei fapte reale ori imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata. Sa dea ceva reprezinta o remitere, victima autodeposedandu-se, sub imperiul constrangerii, de o suma de bani, de documente etc. Astfel, exista infractiunea de santaj daca inculpatii au pretins sume de bani pentru a nu denunta persoanele pe care le-au surprins ca au sustras marfuri din magazin .

Sa faca ceva inseamna ca victima este constransa la a presta o activitate (de exemplu, a semna un act, a evacua o incapere sau imobil, a face o declaratie, a retrage o plangere, etc.).Sa nu faca ceva inseamna ca victima este constransa de catre faptuitor la un act omisiv (de abtinere) de la ceea ce victima era indreptatita sa faca. Constituie acte omisive, de exemplu, a nu face un denunt, a nu declansa un proces, a nu se prezenta la un concurs pentru ocuparea unui post, a nu face un act, etc.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.