Sania de Ion Druta

3x puncte

categorie: Romana

nota: 4.63

nivel: Liceu

Ca de obicei moșul se sculase în zori și începu lucrul. Zile întregi umbla prin ogradă în jurul acestui nuc și cînd venea vremea să facă vînt toporului, deodată rămînea pe gînduri. Iată că într-o bunî zi baba a luat sama că buza toporului a început a se întuneca și a prins a-l ocărî. Moșul a azvîrlit toporul pe umăr și i-a spus că o să facă o sanie. La sfîrșitul toamnei moș Mihail a mers cu baba s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sania de Ion Druta

Ca de obicei moșul se sculase în zori și începu lucrul. Zile întregi umbla prin ogradă în jurul acestui nuc și cînd venea vremea să facă vînt toporului, deodată rămînea pe gînduri. Iată că într-o bunî zi baba a luat sama că buza toporului a început a se întuneca și a prins a-l ocărî. Moșul a azvîrlit toporul pe umăr și i-a spus că o să facă o sanie. La sfîrșitul toamnei moș Mihail a mers cu baba să strîngă poama. După ce o strînse se încuia în cămară și rămînea baba ,,vădană” pe vreo două trei săptămîni.

Pe la mijlocul iernii iese pînă la poartă și îl poftește pe întîiul trecător să guste vinul preparat, de aceea nu-i în acel sat gospodar care nu si-ar sălta cușma trecînd pe la casa lui și nu-i bețivan care nu i-ar sprijini poarta de cu toamnă pînă în primăvară. Și vrasăzică moș Mihail a hotărît să facă o sanie, el a studiat structura copacului si-i promise babei că se apucă de muncă.

Fiindcă a venit toamna și copacul s-a uscat, moș Mihail s-a apucat să-l scoată. După aceasta el a retezat coroana și a pus crengile sub șopron. Din vreme în vreme el vedea în fața ochilor ceva ușurel, sprinten și frumos. Și tocmai la bătrînețe moșul înțelese că era vorba de o sanie. Toată ziua stase în casă, făcu un polobocel și în vreme ce cioplea, se gîndea la săniuță. Își spuse că mîine -poimîine o să se apuce de sanie.

Timpul trecea, iar moșul așteptă cînd lemnul o să fie gata. Iată ca toamna iar venise și baba il rugase să-i facă sania, iar de nu o face, l-a speriat că îl dă în divorț. Iată că moșul aduse nucul în cămăruță și începu să-l cioplească. Cînd a început munca, lucra pînă cînd satul întreg adormea și nu se auzea nici un foșnet. Visa cum săniuța va zbura pe drumurile satului și cum colindă trecătorii. În ospeție la moș Mihai a venit Niculăieș , care a fost impresionat de creația bătrînului și îi propunea sume mari de bani ca să cumpere sania.

Mihailuță îi lămurea că încă nu-i terminată , iar Niculăieș îi spunea că iarna trece și cel puțin să se plimbe așa cum e terminată pe jumătate. Iarna trecuse și moșul nu terminase sania si nici nu i-o dase lui Niculăieș.

Moș Mihail și-a făcut un pătucean în cămară și nu se mai arăta zile întregi. Cu vremea pierduse și socoteala zilelor stînd în cămară și lucrînd . Într-o zi baba i-a spus că pleacă de la el și îl lasă singur. Moșul nu a înțeles și a lucrat mai departe. Sania mai că era terminată, doar rămînea cîteva detalii de pus. După ce a făcut sania, se mira și el cît e de frumoasă. Spre seară a ieșit din camară și a observat după dezordinea din curte că nimeni nu e acasă .

După ce făcu curățenie, se așeză și simți iar acel alb, sprinten și frumos. Moșul și-a dat seama că aceasta nu era o sanie . Îndată l-a învăluit tulburarea tinereții făcîndu-l voinic și inspirîndu-l la crearea altui lucru . S-a ridicat și a pornit la muncă gîndindu-se că baba s-ar întoarce, dacă nu s-ar fi măritat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.