Sanctiunile disciplinare si raspunderea functionarilor publici

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.78

nivel: Facultate

In situatiile prevazute la literele a si b, repararea pagubelor se dispune prin emiterea in termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice, a unui ordin sau a unei dispozitii de imputare, sau prin asumarea unui angajament de plata de catre functionarul public.Legiuitorul s-a oprit in cazul acestui tip de raspundere la denumirea de raspun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sanctiunile disciplinare si raspunderea functionarilor publici

In situatiile prevazute la literele a si b, repararea pagubelor se dispune prin emiterea in termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice, a unui ordin sau a unei dispozitii de imputare, sau prin asumarea unui angajament de plata de catre functionarul public.Legiuitorul s-a oprit in cazul acestui tip de raspundere la denumirea de raspundere civila [5], desi in literatura juridica au fost autori care au denumit aceasta forma de raspundere a functionarilor publici ca fiind fie "patrimoniala" [6], fie "materiala" sau "pecuniara" [7].

Este de observat ca prin aparitia Legii nr. 188/1999, functionarii publici sunt supusi regimului juridic instituit de aceasta lege, si nu se mai aplica elementele raspunderii materiale, institutie specifica dreptului muncii. De altfel, potrivit art. 13 din Legea nr. 29/1990, actiunile in justitie puteau fi formulate si impotriva functionarilor vinovati de vatamarea unui drept subiectiv al unei persoane, care a avut drept urmare si producerea unor pagube. In cazul in care actiunea se admitea, functionarul vinovat putea fi obligat la plata daunelor. In aceasta situatie, functionarul public la randul sau, putea chema in garantie pe functionarul sau ierarhic superior de la care a primit ordin scris legat de actul a carei legalitate este supusa judecatii.

Desi este definita ca o raspundere civila, ne raliem opiniei care sustine ca in ceea ce priveste natura acestei raspunderi ea trebuie calificata ca o raspundere patrimoniala de drept public, si nu ca o raspundere de drept civil [8]. In sprijinul acestei idei, argumentam si prin faptul ca impotriva ordinului sau dispozitiei de imputare, functionarul public in cauza se poate adresa instantei de contencios administrativ si nu instantei de drept comun.
Dreptul conducatorului autoritatii sau institutiei publice de a emite ordine sau dispozitii de imputare, se prescrie in termen de 3 ani de la data producerii pagubei.

Raspunderea penal a functionarului public, intervine pentru faptele savarsite in timpul serviciului sau in legatura cu atributiile functiei publice pe care o ocupa si care intrunesc elementele unor infractiuni pedepsite ca atare de legea penala. (abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, luarea de mita, traficul de influenta, s.a.m.d.)
In cazul in care in urma sesizarii parchetului sau a organelor de urmarire penala s-a dispus inceperea urmaririi penale, conducatorul autoritatii sau institutiei publice va lua masura de suspendare a functionarului public din functia publica pe care o detine, masura ce este obligatorie si nu facultativa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.