Sanatatea si securitatea muncii

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.61

nivel: Facultate

Legislatia de securitate si sanatate in munca este o componenta a sistemului national de reglementari, care stabileste responsabilitatile institutiilor implicate, cadrul de infiintare si organizare a activitatii in domeniu si asigura respectarea principiilor de prevenire a accidentelor de munca si bolilor profesionale. Caracteristica ei fundamentala este aceea ca se afla intr-un proces de armoniza[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sanatatea si securitatea muncii

Legislatia de securitate si sanatate in munca este o componenta a sistemului national de reglementari, care stabileste responsabilitatile institutiilor implicate, cadrul de infiintare si organizare a activitatii in domeniu si asigura respectarea principiilor de prevenire a accidentelor de munca si bolilor profesionale. Caracteristica ei fundamentala este aceea ca se afla intr-un proces de armonizare cu prevederile directivelor europene in domeniu.

Constitutia Romaniei, afirmand dreptul la protectie sociala, face referire si la masurile de securitate si igiena a muncii, iar Codul Muncii (Legea nr.53/2003) contine prevederi juridice care, prin aplicarea lor, contribuie la apararea vietii si sanatatii salariatilor.
Sistemul legislativ in domeniul securitatii si sanatatii in munca se fundamenteaza pe prevederile Constitutiei, republicata, care stipuleaza:
art. 22(1) - "Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanelor sunt garantate ..." si:

art. 41(2) - "Salariatii au dreptul la protectia sociala a muncii. Masurile de protectie privesc securitatea si igiena muncii, regimul de munca al femeilor si al tinerilor, instituirea unui salariu minim pe economie, repausul saptamanal, concediul de odihna platit, prestarea muncii in conditii grele, precum si alte situatii specifice".

Sistemul legislativ din domeniul securitatii si sanatatii in munca reprezinta o componenta a sistemului legislatiei de protectie sociala, prin care se urmareste asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala generate de procesele de munca.Legislatia in domeniul securitatii si sanatatii in munca este armonizata cu legislatia europeana in domeniu si este intr-un continuu proces de transformare.

Prin transpunerea Directivei Cadru (89/391/CEE) in Legea 319/2006 au fost introduse principiile prevenirii enuntate anterior care, datorita abordarii globale a securitatii si sanatatii in munca, determina schimbarea atitudinii angajatorilor si lucratorilor, prin implicarea lor in prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale. Legea si normele metodologice de aplicare a acesteia, definesc cadrul organizatoric al securitatii si sanatatii in munca, precum si atributiile institutiilor statului privind coordonarea si controlul acestei activitati.

Prevederile Legii 319/2006 se aplica in toate sectoarele de activitate, atat publice, cat si private, angajatorilor, lucratorilor si reprezentantilor lucratorilor cu exceptia fortelor armate, politiei si a altor cazuri care vin in contradictie cu prevederile legii.
Pentru asigurarea cadrului necesar participarii si informarii lucratorilor cu privire la aspectele de securitate si sanatate in munca, Legea nr.319/2006 prevede crearea comitetelor de securitate si sanatate in munca la nivelul unitatilor economice cu peste 50 de salariati, obligand totodata angajatorii de a asigura conditiile de desfasurare a activitatii acestora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.