Sanatatea si fumatul

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Scoate-ti, doar o clipa, capul din nisip si intreaba-te: daca ai sti absolut sigur ca urmatoarea tigara va declansa in organismul tau un cancer, ai mai fuma-o? E dificil sa-ti imaginezi boala, dar gandeste-te ca va trebui sa mergi in spital pentru tratamentele acelea cumplite - iradieri, citostatice etc. In clipa aceea nu-ti mai faci planuri de viata, ci de moarte. Ce se va alege de familia ta si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sanatatea si fumatul

Scoate-ti, doar o clipa, capul din nisip si intreaba-te: daca ai sti absolut sigur ca urmatoarea tigara va declansa in organismul tau un cancer, ai mai fuma-o? E dificil sa-ti imaginezi boala, dar gandeste-te ca va trebui sa mergi in spital pentru tratamentele acelea cumplite - iradieri, citostatice etc. In clipa aceea nu-ti mai faci planuri de viata, ci de moarte. Ce se va alege de familia ta si de cei dragi, de proiectele si visurile tale?

Vad adesea oameni carora li se intampla aceasta tragedie. Nici ei n-au crezut ca li se va intampla, iar partea cea mai rea nu e boala in sine, ci constiinta faptului ca si-au provocat-o singuri. Ne spunem toata viata: A O sa ma las de fumat maine. >> Incearca sa-ti imaginezi ce simt acei oameni care A au apasat pe buton >>. S-a terminat acum cu spalarea creierului. Ei vad A obiceiul >> exact asa cum este si isi petrec restul vietii spunandu-si: A Cum am putut sa cred ca am nevoie de tigara? Doamne, cat as vrea sa intorc timpul inapoi! >>

Nu te mai amagi singur. Poti face ceea ce trebuie acum. Adu-ti aminte, e vorba de o reactie in lant. Daca fumezi urmatoarea tigara, ajungi la urmatoarea si tot asa. Deja ti se intampla si tie. Ti-am promis la inceputul cartii ca nu vei fi supus unui tratament de soc. Daca ai hotarat deja sa te lasi, restul capitolului nu va fi pentru tine un tratament de soc. Daca nu esti sigur inca, sari peste ceea ce urmeaza si revino aici dupa ce ai citit toata cartea.

Exista nenumarate statistici despre cum poate periclita tigara sanatatea fumatorului. Problema este ca, inainte de a decide sa se lase, fumatorul nu vrea sa stie despre ele. Chiar si avertismentul de pe pachetele de tigari e inutil, caci fumatorul il ignora, iar daca se intampla sa-l citeasca se grabeste sa-si aprinda o tigara.
Fumatorii cred de regula ca riscul tigarii pentru sanatate este ceva de genul lovit/ratat, ca atunci cand pasesti pe o mina. Ei bine, trebuie odata sa pricepi: deja ti se intampla.

Ori de cate ori tragi din tigara, inhalezi gudroane cancerigene in plamani. Iar cancerul nici macar nu e cea mai rea boala fatala cauzata total sau partial de tigari. Fumatul are o contributie hotaratoare in bolile de inima, in aterosleroza, emfizem pulmonar, anghina pectorala, tromboza, bronsita cronica si astm. Pe vremea cand fumam, nu auzisem niciodata de ateroscleroza sau emfizem. Stiam ca permanenta haraiala din piept, tusea cronica, crizele de astm si de bronsita tot mai frecvente erau urmarea directa a fumatului. Dar, desi ma suparau, nu reprezentau chiar o suferinta si puteam tine sub control disconfortul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.