Sanatatea mentala conteaza

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.91

nivel: Facultate

Aceasta este o tragedie. Sanatatea mentala poate imbunatati starea generala de bine si poate preveni alte boli. Si devreme ce problemele sanatatii mentale au un impact economic important asupra comunitatilor vulnerabile, facand din ele o prioritate se pot salva vieti si imbunatati semnificativ calitatea vietii oamenilor. Saracia si starea mentala de bine sunt intricate, asa ca sanatatea mentala ar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sanatatea mentala conteaza

Aceasta este o tragedie. Sanatatea mentala poate imbunatati starea generala de bine si poate preveni alte boli. Si devreme ce problemele sanatatii mentale au un impact economic important asupra comunitatilor vulnerabile, facand din ele o prioritate se pot salva vieti si imbunatati semnificativ calitatea vietii oamenilor. Saracia si starea mentala de bine sunt intricate, asa ca sanatatea mentala ar trebui sa fie o componenta integrala, inseparabila a sanatatii publice.

Vasta majoritate a oamenilor cu tulburari mentale traiesc in tari care pretind doar o fractiune din resursele sanatatii mentale globale. Numeroase studii si rapoarte incepand din anii '90 au aratat ca probleme ale sanatatii mentale cum ar fi depresia sunt mai frecvente printre saraci (Bulletin of the World Health Organization, vol 81, p. 609). De asemenea, schimbarile sociale rapide si urbanizarea in tarile in dezvoltare au condus la cresterea ratei sinuciderilor, in special in zonele rurale (Culture, Medicine and Psychiatry, vol 23, p. 25).

Aceste tulburari au un impact semnificativ asupra starii de bine din punct de vedere fizic si psihic. De exemplu, depresia reduce abilitatea oamenilor de a munci si creste costurile ingrijirilor de sanatate. In mod tipic oamenii cu depresie merg la doctorii lor cu simptome care nu au o cauza fizica. Dar doctorii trateaza aceste simptome ca si cum ar fi rezultatul afectarii organice, conducand la costuri nenecesare si abuz de antibiotice, in loc sa se adreseze problemei de baza ce tine de sanatatea mentala. Aceasta conduce la un cerc vicios al deprivarii si bolii mentale, nu mult diferit de cercul vicios al deprivarii si bolilor infectioase.

Exista cativa pasi practici care pot fi facuti. De exemplu, este dovedit ca oamenii care au probleme cu alcoolul (o boala mentala in toata puterea cuvantului) sunt mai predispusi sa practice sex neprotejat, riscand o infectie cu HIV. Oamenii infectati cu HIV prezinta la randul lor rate crecute ale depresiei, afectarii cognitive si dementei.

Astfel este logic sa tintim abuzul de alcool pentru a reduce riscul infectarii populatiei cu HIV. Mai exista un motiv intemeiat pentru tratarea consecintelor sanatatii mentale ale infectiei HIV deoarece tratamentuil ar trebui sa urmareasca imbunatatirea calitatii vietii. Poate de asemenea sa ajute pacientii HIV sa urmeze pe termen lung regimul medicamentos de care au nevoie, poate chiar sa le prelungeasca viata.

Un alt grup de oameni pentru care sanatatea mentala si fizica sunt intricate este reprezentat de mame si copii. Cateva studii recente din sudul Asiei au demonstrat ca bebelusii mamelor care sunt depresive in timpul sarcinii si dupa nastere sunt mai predispusi sa sufere de incetinirea cresterii si a dezvoltarii, si un risc mai crescut al problemelor de sanatate fizica, chiar in zonele in care se desfasoara programe nutritionale.

In unele zone, aproximativ 25% dintre mame pot avea de probleme de sanatate mentala (British Medical Journal, vol 328, p. 820). Malnutritia este una din cele mai presante probleme ale sanatatii publice in sudul Asiei, afectand mai mult de 1 din 3 copii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.