Sanatate publica si management

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Sanatatea publica este un domeniu interdisciplinar in care se regasesc elemente din diferite discipline precum: epidemiologia, biostatistica, demografia, ecologie, igiena, etica, sociologia, dreptul, managementul si organizarea serviciilor de sanatate.Medicina sociala este o ramura a medicinii si o parte a sanatatii publice; ea se bazeaza pe constatarea conform careia factorii sociali au o influe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sanatate publica si management

Sanatatea publica este un domeniu interdisciplinar in care se regasesc elemente din diferite discipline precum: epidemiologia, biostatistica, demografia, ecologie, igiena, etica, sociologia, dreptul, managementul si organizarea serviciilor de sanatate.Medicina sociala este o ramura a medicinii si o parte a sanatatii publice; ea se bazeaza pe constatarea conform careia factorii sociali au o influenta determinanta asupra fenomenului de sanatate si boala. Obiectul medicinii sociale este studiul starii de sanatate a populatiei in corelatie cu factorii ce o influenteaza (diagnosticul starii de sanatate a populatiei si factorii etiologici).

Sanatatea este un drept fundamental al omului ; este o resursa esentiala pentru individ, pentru comunitate si pentru societate in ansamblu.Exista o diversitate de definitii ale sanatatii pentru care se folosesc multiple criterii . Cele utilizate cel mai frecvent sunt :
Diagnosticul starii de sanatate a unei colectivitati se face dupa un rationament similar cu cel pe care il face medicul aflat in fata unui bolnav . In ambele situatii trebuie parcurse, in mod obligatoriu, anumite etape, metodologia diagnosticului fiind practic aceeasi.

Trebuie stiut, insa, ca nu se poate face o extrapolare de la diagnosticul individual al unui bolnav la starea de sanatate sau boala a unei intregi comunitati. Prezentam mai jos dupa D.Enachescu, M.Marcu (1997) o paralela intre diagnosticul starii de sanatate a individului si diagnosticul starii de sanatate a unei colectivitati.Sanatatea publica este privita ca un concept multifactorial fiind conditionata de mai multi factori .

Factorii care influenteaza starea de sanatate a unei populatii pot fi grupati, dupa Lalonde in factori biologici, comportamentali (stil de viata), factori socio-economici (factori ambientali) care intervin in proportie de 90% in determinarea sanatatii si asistenta medicala, indifferent de tipulsistemului de sanatate in procent de 10%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.