Sanatate mintala si boala psihica

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

In cadrul larg al notiunilor de sanatate si boala un aspect particular il reprezinta sanatatea mintala si boala psihica. Aceste doua notiuni nu pot fi dezbatute decat impreuna, limita dintre ele de multe ori fiind influentata normele sociale.
Intelegerea normalitatii (sanatate mintala) cat si a anormalitatii (boala psihica) depinde de cunosterea organizarii structurale si a dinamicii funct[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sanatate mintala si boala psihica

In cadrul larg al notiunilor de sanatate si boala un aspect particular il reprezinta sanatatea mintala si boala psihica. Aceste doua notiuni nu pot fi dezbatute decat impreuna, limita dintre ele de multe ori fiind influentata normele sociale.
Intelegerea normalitatii (sanatate mintala) cat si a anormalitatii (boala psihica) depinde de cunosterea organizarii structurale si a dinamicii functionale a sistemului personalitatii, considerat ca "aparat psihic".

Pentru psihopatologie, problema normalitatii este deosebit de importanta intrucat reprezinta criteriul de evaluare a tulburarilor clinice, considerate ca abatere de la normalitate.
Cuvantul "normal" provine din latinescul "norma" (unghi drept), adica ceea ce nu oscileaza nici la stanga nici la dreapta, ceea ce se afla in mijloc. Normalul este, pe de o parte, un termen calificativ implicand o valoare si pe de alta parte un termen descriptiv care indica o medie. Anormal este un adjectiv, un termen apreciativ care introduce o diferenta calitativa.

Conceptul de normalitate, desemnand starea de echilibru, implica adaptarea atat pe plan intern, intrapsihic, cat si in planul lumii externe a individului, avand prin aceasta o semnificatie antropologica largita. Considerata din punct de vedere psihologic, normalitatea este definita de I. Kant astfel "Inteligenta este si ramane normala, in viata practica, in masura in care isi manifesta si pastreaza caracterul empiric. Ea trebuie sa fie si sa ramana conforma cu experienta. Spiritul omenesc este, prin urmare, sanatos atunci cand simte, judeca si hotaraste potrivit cu experienta si bolnav atunci cand se indeparteaza sau chiar se instraineaza de ea".

Limitele de variatie ale normalului permit sa distingem cateva aspecte nepatologice care nu pot fi considerate anomalii. Acestea sunt conceptele de "diferit" si "divers" care sunt incluse in cadrul largit al "acceptabilului". Astfel, normalul este indicatorul standard al unor valori culturale; diferitul este o alta forma posibila a normalitatii si diversul este privit ca o varianta de tip formal a normalitatii. In esenta lor, cele trei concepte exprima de fapt ipostaze diferite ale unor "variatii acceptabile" in sfera normalitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.