Samuraii (bushi)

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Calea samuraiului este imperioasa si absoluta. Asa cum antrenamentul in artele martiale disciplineaza fizicul, Bushi-do-ul disciplineaza spiritul si mintea. Samuraii erau condusi de maxima: "Nu credinta il salveaza pe om, ci omul justifica credinta". Pregatirea samuraiului consta in studierea mai multor arte: ken-jutsu, kyu-jutsu, ju-jutsu (yawara), precum si filozofia, scrisul, literatura si isto[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Samuraii (bushi)

Calea samuraiului este imperioasa si absoluta. Asa cum antrenamentul in artele martiale disciplineaza fizicul, Bushi-do-ul disciplineaza spiritul si mintea. Samuraii erau condusi de maxima: "Nu credinta il salveaza pe om, ci omul justifica credinta". Pregatirea samuraiului consta in studierea mai multor arte: ken-jutsu, kyu-jutsu, ju-jutsu (yawara), precum si filozofia, scrisul, literatura si istoria. O mare importanta se acorda scrisului (kanji), deoarece scrierea japoneza se apropie de desen si pictura, posedand valoare artistica si de asemenea scrierea definea caracterul personal.

Ju-jutsu este o arta care intrebuinteaza cunostintele anatomice in lupta. Este diferit de lupta corp la corp deoarece nu necesita folosirea fortei, avand ca o caracteristica principala imobilizarea adversarului punand-ul in imposibilitatea de a se misca. Preceptele Bushi-do-ului au privit intotdeauna avutia ca ceva degradant pentru un samurai, deoarece bogatia alunga intelepciunea. Oamenii care aveau mintea impodobita numai de cunostinte abstracte nu erau admirati de japonezi. "A invata fara a judeca este munca pierduta, iar a judeca fara a fi invatat este periculos" - Confucius.

Invatatorul (sensei) avea un rol deosebit de stimat, el avand un caracter sacru, fiind un om care se bucura de multa incredere si respect. Era considerat ca un parinte pentru cei ce nu aveau parinti, si ca un sfatuitor pentru cei rataciti. Samuraiul spunea: "Parintii sunt acei ce m-au nascut, insa acela care m-a facut om este invatatorul", "Tatal si mama sunt ca Cerul si Pamantul, iar invatatorul si stapanul sunt ca Soarele si Luna".

Exista in zilele noastre un obicei de a plati pentru fiecare serviciu ce vine din partea cuiva. Samuraii considerau ca serviciile imateriale trebuiau sa fie facute fara plata, nu fiindca nu aveau valoare, ci pentru simplul motiv ca era cu neputinta de evaluat. Samuraii erau educati de mici sa nu le curga o lacrima, sa nu scoata un geamat, sau sa ceara ajutor atunci cand aveu o problema sau o durere. Nu era de demnitatea unui samurai sa-si tradeze emotiile, iar simturile cele mai naturale erau inabusite in sufletul lor. Caracterul linistit, stapanirea mintii nu trebuia sa fie tulburata de nici un fel de pasiuni. Exprimarea simturilor in cele mai rare cazuri se facea prin cuvinte, adesea prin mici poezii, haiku.

Bushi no nasake - duiosia razboinicului. Samuraii trebuiau de asemenea sa demonstreze ca sunt accesibili unor sentimente cum ar fi compasiunea, blandetea, si dreptatea fata de toate fiintele. Forta si cunoasterea nu trebuiau sa slujeasca in timp de pace decat pentru a-i apara pe cei slabi si a-i instrui pe cei ignoranti.

Viata samuraiului - Bushi-do - reprezenta un drum important, un mod de a trai, un mod de a muri pentru aparare seniorului sau numelui propriu. Seppuku sau popular Hara-kiri este ceea ce se traduce ca fiind sinucidere prin spintecarea abdomenului (hara), fiind un ritual care era urmat de samuraii care considerau ca viata lor nu mai are nici un sens. Samuraii nu puteau trai cu rusinea de a pierde o lupta, de a fi prinsi de dusmani sau sa nu-si indeplinineasca datoriile fata de senior, nesuportand ca numele lor sa fie dezonorat mai ales al clanului din care faceau parte.

Cand onoarea era pierduta, singura scapare era moartea prin seppuku. Moartea prin sinucidere era impusa de Bushi-do cand onoarea era compromisa, ca o cheie pentru solutionarea problemelor morale. Pentru un samurai ambitios despartirea de viata constituie o chestiune personala si nu una publica sau religioasa. Seppuku la japonezi nu constituie sinuciderea in sensul cunoscut de straini. Exista o credinta ca spiritul omului se afla in hara.

Seppuku se facea asistat de cativa camarazi. Era un adevarat ceremonial. Cel care urma sa-si puna capat zilelor se aseza in pozitia za, foarte calm meditand pentru ultima oara. Un ajutor ii aduce wakizashi (sabia scurta) invelita in hartie alba (prosop) si ii inmaneaza sabia. Hartia (prosopul) de pe wakizashi are rolul de a impiedica varsarea sangelui pe jos. Cu miscari lente, apuca hotarat sabia, isi concentra gandirea pentru ultima data si isi infinge wakizashi in partea stanga a abdomenului, tragand apoi sabia spre partea dreapta ca la urma sa o rasuceasca.

In timpul acestui ritual extrem de dureros, samuraiul nu misca nici un muschi al fetei si nu scoatea nici un geamat. De asemenea aveau grija ca sa nu cada pe spate, ceea ce ar fi rusinos, si isi prindeau manecele intre genunchi si sol pentru a fi sigur ca vor cadea in fata. Apoi unul din cei ce il asista, cu o singura miscare ferma a sabiei il decapita.

Bineinteles ca in zilele noastre acest ritual nu mai este practicat si nici nu mai e nevoie. Insa acel seppuku se poate intelege ca 'eliminarea spiritului certaret', a tot ceea ce este mai rau din inima, mintea si spiritul omului. Sabia folosita este cea a spiritului care este mai putin ofensiva dar mult mai puternica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.