Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Formula salustiana ,,carptim'' este semnificativa pentru tehnica monografiei.Refe-
ritor la aceasta, istoricul declara,,ma hotarai sa povestesc faptele poporului roman pe alese, dupa cum unele mi se pareau vrednice de aducere aminte.''(Conspiratia lui Catilina,4,2).
In conceptia lui Sallustius, factorul cauzal al istoriei este de ordin moral, istoria se schimba o data cu moravurile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine

Formula salustiana ,,carptim'' este semnificativa pentru tehnica monografiei.Refe-
ritor la aceasta, istoricul declara,,ma hotarai sa povestesc faptele poporului roman pe alese, dupa cum unele mi se pareau vrednice de aducere aminte.''(Conspiratia lui Catilina,4,2).
In conceptia lui Sallustius, factorul cauzal al istoriei este de ordin moral, istoria se schimba o data cu moravurile . Ceea ce a dus la criza Republicii in secolul I a. Chr. sunt
,,ambitio''(setea de putere), ,,avaritia''(lacomia) si ,,luxuria''(dezmatul).

De aceea , sco- pul istoriei este cel educativ-,,historia magistra vitae''.
Totodata , avandu-l ca model pe istoricul grec Tucidide , Sallustius nu expune nu- mai faptele si intamplarile, ci cauta sa le si explice,descoperind cauzele mai profunde ale evenimentelor din vremea lui.
Caius Sallustius Crispus s-a nascut la Amiternum (centrul Italiei), in tinutul sabi- nilor, in anul 86 a. Chr.A fost ,,homo novus'' (primul din familia sa care a obtinut demni- tati publice), din ordinul ecvestru.

Instalat de tanar la Roma, intre 55-54 a.Chr.,intra in viata publica si isi desfasoara
activitatea ca reprezentant al partidului popularilor in fruntea caruia se afla Caesar.Tribun al plebei in 52 a. Chr. in perioada luptelor civile dintre partizanii lui Sylla si ai lui Marius.
Intre 50-49 a.Chr. este exclus din senat, pe motive de imoralitate, iar in 49 a. Chr. este rechemat in senat de Caesar.Este numit proconsul in 46 a.Chr. si guvernator al provinciei Africa Nova,unde fa-ce avere in mod ilegal , iar dupa asasinarea lui Caesar(44 a. Chr.) se retrage din viata poli- tica si se consacra scrierii operelor istorice, dupa care moare in 35 a. Chr.

Sallustius a scris doua monografii istorice : ,,De coniuratione Catilinae'' (Despre conjuratia lui Catilina), redactata intre 43-41 a.Chr. , care reprezinta acest moment drama-
tic din istoria Romei (64-63a.Chr.) si ,,De bello Iugurthino'' (Despre razboiul cu Iugurtha,regele numizilor(111-105 a.Chr.).Din ,,Historiae''(Istorii) s-au pastrat doar unele fragmen- te. A fost compusa dupa 40 a.Chr. si relateaza evenimente petrecute intre 78-65 a. Chr.Iugurtha (c. 160-105 a.Chr.) a fost rege al Numidiei , regiune in Nordul Africii , co-respondand Algeriei de astazi.Dupa moartea tatalui sau, este primit la curtea unchiului, regele Micipsa.

Educat impreuna cu cei doi fii ai acestuia, Hiempsal si Adherbal, este adoptat mai tarziu si desemnat, alaturi de verii sai, mostenitor. La moartea lui Micipsa (118 a. Chr.), Numidia este impartita intre cei trei succesori , dar , dornic sa ajunga rege , Iugurtha pune la cale sa-i ucida pe rivalii la domnie.Indignat , senatul roman , dator sa-i apere pe mostenitorii directi , ii declara razboi, bellum lugurthinum,111 a.Chr., incheiat in 105 a. Chr.,sub comanda lui Gaius Marius. Capturat si predat soldatilor lui Cornellius Sylla, Iugurtha este dus la Roma si ucis in inchisoarea Tullianum.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.