Salinele din Romania

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.59

nivel: Liceu

România se poate remarca printre cele mai atractive destinații turistice, datorită potențialului natural existent. Stabile în timp, cu un microclimat constant, aceste palate de sare cu aerosoli salini, ce au efecte terapeutice asupra sănătății, constituie locuri cu condiții ideale pentru amenajarea de trasee turistice.

...

Salina Slănic

Situată într-un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Salinele din Romania

România se poate remarca printre cele mai atractive destinații turistice, datorită potențialului natural existent. Stabile în timp, cu un microclimat constant, aceste palate de sare cu aerosoli salini, ce au efecte terapeutice asupra sănătății, constituie locuri cu condiții ideale pentru amenajarea de trasee turistice.

...

Salina Slănic

Situată într-un peisaj de o deosebită frumusețe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri foioase, accesul în localitate fiind asigurat atât pe calea ferată București - Ploiești - Slănic, cât și pe drumul național DN1 București - Ploiești. Salina se numără printre cele tinere, deorece nu are nici trei sute de ani. Actul de naștere al acestei saline poartă data de 20 aprilie 1685.

Salina Slănic este cea mai cunoscută dintre salinele noastre peste hotare; încă de la începutul acestui secol, sarea de la Slănic a fost admirată în multe expoziții internaționale.

Prin puțul de extracție al minei Unirea, amenajat corespunzător pentru transportul de persoane, se poate coborî până la 210 m adâncime. Ca urmare a volumului mare de sare excavată, 2,9 mil. m3, s-au creat cavități cu volume gigantice, cele 14 camere cu profil trapezoidal având aproximativ 80.000 de metri pătrați.

Aceste „palate de sare“ au fost amenajate corespunzator, atât pentru agrement, cât și pentru tratament. Bustul sculptat în sare a lui Burebista parcă ne transmite mesajul de a avea grijă de aceste meleaguri românești, iar în sala special amenajată denumită „Sala Genezei“ se pot admira sculpturile tot în sare reprezentându-i pe cei doi mari conducatori, Decebal și Traian, care stau față în față înconjurați de elemente specifice popoarelor dac și roman, înfruntându-se parcă și astăzi. Și parcă pentru a demonstra continuitatea de la suprafață a poporului român, aici, în subteran, trecând în altă cameră, ne întâmpină într-un bazorelief „vijelios“ marele domnitor Mihai Viteazul, iar mai departe bustul sculptat în sare al marelui poet Mihai Eminescu.

Calmul lui perfect pare să confirme victoria deplină a celor care au reușit să transmită din generație în generație, neatinse, aceste pământuri strămoșești. Alături sunt amenajate terenurile de sport, volei, handbal, tenis și minifotbal, piste de alergare, unde echipe sau sportivi de performanță efectuează antrenamente, precum și sanatoriul pentru maladii respiratorii. Aici, în subteran, în sala de tratament dotată corespunzător, bolnavilor de astm li se asigură în permanență asistență medicală de specialitate.

Amplasată pe verticală, separată printr-un planșeu de 40 m de mina Unirea, Mina Mihai, cu un climat deosebit în care viteza de circulație a aerului este aproape de „0“ a devenit cadrul ideal pentru organizarea de concursuri naționale și internaționale de aeromodelism, ocazie cu care este permis și accesul turiștilor.

Este de menționat că Mina Mihai a fost prima mină electrificată din țară În orașul Slănic, în incinta complexului de agrement Baia Baciului, un fascinant obiectiv turistic îl constituie Muntele de sare, monument al naturii, un masiv de sare dezgolit, în interiorul căruia se află o veche ocnă prăbușită, umplută cu apă, căreia localnicii îi spun Grota Miresei.

Alte obiective demne de admirat sunt lacurile cu apă sărată, rezultate ca urmare a prăbușirii unor exploatări - Băile Verzi și Baia Roșie. În apropierea orașului se poate vizita Mănăstirea Crasna, precum și casa memorială a marelui om politic român Nicolae Iorga. La poalele Munților Ciucaș, într-un peisaj natural deosebit atât vara, cât și iarna, stațiunea Cheia își așteaptă turiștii.

Formele de turism ce pot fi practicate în stațiune sunt numeroase: drumeție montană, sporturi de iarnă, turism pentru tineret (tabără la cabana Muntele Roșu), turism cultural-religios (Mănăstirea Suzana), turism de sfârșit de săptămână sau de tranzit datorită situării pe DN1A, de tratament pentru diverse afecțiuni (surmenaj, astenii, insomnii, astm bronșic, hipertiroidism etc.). Rețeaua unităților de cazare este diversificată, de la hoteluri, moteluri și vile la pensiuni și mănăstire, existând, de asemenea, numeroase restaurante și baruri.

Salina Ocna Dej

Situată pe teritoriul localității cu același nume, în extremitatea nordică a Câmpiei Transilvaniei, într-o regiune cu aspect colinar, își are istoricul ei. Zăcământul de sare a fost cunoscut încă de pe timpul romanilor și exploatat la suprafață, pentru că masivul nu era acoperit în unele părți decât cu un strat de pământ de doi - trei metri grosime. Documente datând din anii 1061-1063 vorbesc despre exploatările de sare de la Ocna Dej, precum și despre așezările omenești care s-au întemeiat și dezvoltat pe lângă minele de sare.

Începând cu a doua jumătate a secolului trecut, salina s-a aflat continuu în exploatare. Aici, ca și în alte părți, noul a înlocuit vechiul, ajungându-se astăzi ca în camerele de exploatare munca să se desfășoare la cote moderne. Și pentru că, indiferent de scurgerea timpului și a greutăților întâmpinate, în conștiința oamenilor au rămas prezente cele trei percepte ale creștinismului: credința, speranța, dragostea și faptul că viața lui depinde de voința Celui de Sus, care conduce Universul.

Și aici, în lumea mirifică, dar și periculoasă din subteran, elementele definitorii ale Sfântei Treimi se regăsesc în sare: MATERIA = sarea; FORMA = formele infinite ale formațiunilor cristalizate de sare; ENERGIA = energia de cristalizare, iar acolo unde omul a vrut să consfințească această iubire, a făcut-o, construindu-și lăcașe de cult.

Biserica este iluminată electric și amenajată cu bănci pentru cei care participă la slujbele religioase ținute la fiecare sărbătoare. Cu credința nestrămutată în Cel de Sus, fiecare miner se reculege aici, în fața altarului, rugându-se să ajungă nevătămați și sănătoși la lumina soarelui, iar la slujbele oficiate în subteran participă laolaltă toți locuitorii așezării.

Salina Praid

Se află în bazinul Praid, situat pe partea estică a bazinului Transilvaniei, „o solniță uriașă“ la baza munților Gurghiu, de formă triunghiulară, al cărui vârf sudic este orientat către satul Corund pe structura saliferă Corund - Praid - Sovata. Localitatea Praid se află în județul Harghita, la confluența pârâului Corund cu Târnava Mică, și se găsește la 6 Km sud de stațiunea balneo climaterică Sovata, 35 Km nord de orașul Odorheiul Secuiesc și 44 Km nord-est de orașul Gheorgheni.

Principala atracție a zonei este salina a cărei istorie de început datează de pe vremea romanilor. În anii ’60, în subteran, în mina Doja s-a organizat o bază de tratament pentru bolnavii de astm bronhic, pentru ca în anul 1980 să se amenajeze un complex modern de sănătate și recreere, care valorifică potențialul microclimatului specific prin prezența aerosolilor salini într-un cadru arhitectonic inedit, la orizontul „50“, la o adâncime de 120 m de la suprafață.

Pe o distanță de 1250 m de la intrare până la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, prin galeria de coastă. În timpul sezonului de vară, numărul persoanelor care vizitează mina și a bolnavilor care se tratează aici ajunge la cifra de 2500 - 3000/zi.

Sălile din subteran sunt dotate cu sistem de iluminat, terenuri de joacă pentru copii, mese de biliard, miniterenuri de jocuri sportive, o bibliotecă, bănci pentru odihnă, un bufet și chiar o capelă ecumenică, toate acestea având menirea de a oferi o recreare cât mai confortabilă pentru bolnavii care, conform tratamentului, trebuie să petreacă aici patru ore zilnic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.