Salinele Romaniei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.41

nivel: Liceu

Salina Slanic
Bustul sculptat in sare a lui Burebista parca ne transmite mesajul de a avea grija de aceste meleaguri romanesti, iar in sala special amenajata denumita „Sala Genezei“ se pot admira sculpturile tot in sare reprezentandu-i pe cei doi mari conducatori, Decebal si Traian, care stau fata in fata inconjurati de elemente specifice popoarelor dac si roman, infruntandu-se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Salinele Romaniei

Salina Slanic
Bustul sculptat in sare a lui Burebista parca ne transmite mesajul de a avea grija de aceste meleaguri romanesti, iar in sala special amenajata denumita „Sala Genezei“ se pot admira sculpturile tot in sare reprezentandu-i pe cei doi mari conducatori, Decebal si Traian, care stau fata in fata inconjurati de elemente specifice popoarelor dac si roman, infruntandu-se parca si astazi.

Si parca pentru a demonstra continuitatea de la suprafata a poporului roman, aici, in subteran, trecand in alta camera, ne intampina intr-un bazorelief „vijelios“ marele domnitor Mihai Viteazul, iar mai departe bustul sculptat in sare al marelui poet Mihai Eminescu. Calmul lui perfect pare sa confirme victoria deplina a celor care au reusit sa transmita din generatie in generatie, neatinse, aceste pamanturi stramosesti. Alaturi sunt amenajate terenurile de sport, volei, handbal, tenis si minifotbal, piste de alergare, unde echipe sau sportivi de performanta efectueaza antrenamente, precum si sanatoriul pentru maladii respiratorii.

Aici, in subteran, in sala de tratament dotata corespunzator, bolnavilor de astm li se asigura in permanenta asistenta medicala de specialitate. Amplasata pe verticala, separata printr-un planseu de 40 m de mina Unirea, Mina Mihai, cu un climat deosebit in care viteza de circulatie a aerului este aproape de „0“ a devenit cadrul ideal pentru organizarea de concursuri nationale si internationale de aeromodelism, ocazie cu care este permis si accesul turistilor. Este de mentionat ca Mina Mihai a fost prima mina electrificata din tara In orasul Slanic, in incinta complexului de agrement Baia Baciului, un fascinant obiectiv turistic il constituie Muntele de sare, monument al naturii, un masiv de sare dezgolit, in interiorul caruia se afla o veche ocna prabusita, umpluta cu apa, careia localnicii ii spun Grota Miresei.

Alte obiective demne de admirat sunt lacurile cu apa sarata, rezultate ca urmare a prabusirii unor exploatari - Baile Verzi si Baia Rosie. In apropierea orasului se poate vizita Manastirea Crasna, precum si casa memoriala a marelui om politic roman Nicolae Iorga. La poalele Muntilor Ciucas, intr-un peisaj natural deosebit atat vara, cat si iarna, statiunea Cheia isi asteapta turistii. Formele de turism ce pot fi practicate in statiune sunt numeroase: drumetie montana, sporturi de iarna, turism pentru tineret (tabara la cabana Muntele Rosu), turism cultural-religios (Manastirea Suzana), turism de sfarsit de saptamana sau de tranzit datorita situarii pe DN1A, de tratament pentru diverse afectiuni (surmenaj, astenii, insomnii, astm bronsic, hipertiroidism etc.). Reteaua unitatilor de cazare este diversificata, de la hoteluri, moteluri si vile la pensiuni si manastire, existand, de asemenea, numeroase restaurante si baruri.

Salina Ocna Dej
Situata pe teritoriul localitatii cu acelasi nume, in extremitatea nordica a Campiei Transilvaniei, intr-o regiune cu aspect colinar, isi are istoricul ei. Zacamantul de sare a fost cunoscut inca de pe timpul romanilor si exploatat la suprafata, pentru ca masivul nu era acoperit in unele parti decat cu un strat de pamant de doi - trei metri grosime. Documente datand din anii 1061-1063 vorbesc despre exploatarile de sare de la Ocna Dej, precum si despre asezarile omenesti care s-au intemeiat si dezvoltat pe langa minele de sare.

Incepand cu a doua jumatate a secolului trecut, salina s-a aflat continuu in exploatare. Aici, ca si in alte parti, noul a inlocuit vechiul, ajungandu-se astazi ca in camerele de exploatare munca sa se desfasoare la cote moderne. Si pentru ca, indiferent de scurgerea timpului si a greutatilor intampinate, in constiinta oamenilor au ramas prezente cele trei percepte ale crestinismului: credinta, speranta, dragostea si faptul ca viata lui depinde de vointa Celui de Sus, care conduce Universul.

Si aici, in lumea mirifica, dar si periculoasa din subteran, elementele definitorii ale Sfantei Treimi se regasesc in sare: MATERIA = sarea; FORMA = formele infinite ale formatiunilor cristalizate de sare; ENERGIA = energia de cristalizare, iar acolo unde omul a vrut sa consfinteasca aceasta iubire, a facut-o, construindu-si lacase de cult. Biserica este iluminata electric si amenajata cu banci pentru cei care participa la slujbele religioase tinute la fiecare sarbatoare. Cu credinta nestramutata in Cel de Sus, fiecare miner se reculege aici, in fata altarului, rugandu-se sa ajunga nevatamati si sanatosi la lumina soarelui, iar la slujbele oficiate in subteran participa laolalta toti locuitorii asezarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.