Salariul echitabil pentru o zi de munca echitabila

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.97

nivel: Facultate

El primeste in schimb exact atatea, si nu mai multe, obiecte necesare traiului de cate are nevoie ca aceasta tranzactie sa se poata repeta zilnic.Muncitorul da atat de mult,iar capitalistul da atat de putin cat permite natura tranzactiei. Iata care este aceasta echitate extrem de originala.Dar sa analizam mai in amanunt. Intrucat, potrivit economiei politice, salariul si ziua de munca sunt determi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Salariul echitabil pentru o zi de munca echitabila

El primeste in schimb exact atatea, si nu mai multe, obiecte necesare traiului de cate are nevoie ca aceasta tranzactie sa se poata repeta zilnic.Muncitorul da atat de mult,iar capitalistul da atat de putin cat permite natura tranzactiei. Iata care este aceasta echitate extrem de originala.Dar sa analizam mai in amanunt. Intrucat, potrivit economiei politice, salariul si ziua de munca sunt determinate de concurenta, echitatea cere, evident, ca ambele parti sa fie puse de la bun inceput in conditii egale.

Or,nu asa se petrec lucrurile in realitate. Daca capitalistul nu ajunge la o intelegerecu muncitorul, el poate astepta, traind din capitalul sau.Mucitorul nu are aceasta posibilitate.In afara salariului el n-are alte mijloace de trai, si de aceia e silit sa ia de lucru atunci, acolo si in alte conditii in care il poate primi. Muncitrul se afla de la bun inceput in conditii de lupta nefavorabile. Foamea il pune intr-o situatie extrem de dezavantajoasa. Potrivit economiei a clasei capitalistilor, tocmai aceasta constituie culmea echitatii.

Dar asta nu-i nimic. Introducerea fortei mecanice si a masinilor in noi intreprinderi, precum si perfectionarea masinilor si extinderea folosirii lor in intreprinderile unde erau deja folosite, lasa fara lucru un numar din ce in ce mai mare de "brate", si asta se produce cu mult mai repede de cat pot fi absorbite si pot gasi de lucru in fabricile din tara "bratele" inlaturate.

Aceste "brate"concediate formeaza o adevarata armata industriala de rezera, de care se foloseste capitalul. Daca in industrie situatia este proasta, muncitorii pot sa moara de foame, sa cerseaca, sa fure sau sa intre in casele de munca;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.