Sahara

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Desertul Sahara este foarte uscat, dar exista precipitatii anuale in majoritatea regiunilor, dar nu depasesc 123 mm. O patrime din Sahara are munti, care ating 3415 m in Emi Koussi, Ciad. Cateva varfuri de munti sunt acoperiti de zapada, iarna. Numai 200 000 kmC din oazele Saharei sunt fertile unde sunt cultivate fructe,vegetale si cereale. Ele sunt alimentate de izvoare subterane.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sahara

Desertul Sahara este foarte uscat, dar exista precipitatii anuale in majoritatea regiunilor, dar nu depasesc 123 mm. O patrime din Sahara are munti, care ating 3415 m in Emi Koussi, Ciad. Cateva varfuri de munti sunt acoperiti de zapada, iarna. Numai 200 000 kmC din oazele Saharei sunt fertile unde sunt cultivate fructe,vegetale si cereale. Ele sunt alimentate de izvoare subterane.

In timp ce Sahara are 2.5 milioane de ani, oamenii au trait in desert aproximativ 500,000 ani. In timpul erei de gheata, circa acum 10.000 de ani, Sahara era o savana si avea animale ca girafe, lei si elefanti, care sunt gasiti acum in estul Africii. Dar o data cu incalzirea atmosferei, savana s-a transformat intr-o pasune care permitea viata turmelor de vite. Dar acestea au disparut acum circa 8.000 de ani, o data cu desertificarea. In timpul romanilor, regiunea mai putea sustine lanuri irigate de grau, fiind cunoscuta drept un "cos de paine" al imperiului roman.

Formele de relief ale Saharei includ bazine supeficiale, depresiuni largi de oaze, campii acoperite cu nisip, platouri, munti, straturi de nisip, dune si erguri (mari de nisip). Cea mai inalta parte a desertului este o parte din Muntii Koussi, care are 3.415 m inaltime. Oricum cea mai joasa parte a Saharei are 133 metri, sub nivelul marii, in depresiunea Qattera, din Egipt.

Peste 25% din suprafata Saharei este acoperita de straturi de nisip si dune. In Sahara sunt cateva piramide de nisip, care depasesc 500 de picioare in inaltime. Aproape 70% din Sahara contine campii acoperite cu nisip si roci. Sahara este mai mult decat dune de nisip. Dunele de nisip detin numai 15% din suprafata, dar desertul este atat de mare, ca o singura duna poate sa fie enorma. Duna de nisip cunoscuta sub denumirea de ergul libian este atat de mare cat Franta.

Acesta se afla la 210 metri adancime si are un debit suficient de mare pentru a asigura cu apa 50.000 de oameni. Raul izvoraste de langa orasul Atar, din Mauritania. Satelitii rusi au descoperit un rau care curge la 210 metri sub intinderile desertice ale Saharei, informeaza Ananova. Descoperirea a fost facuta de catre sateliti capabili sa furnizeze fotografii multidimensionale si de mare precizie ale suprafetei Pamantului. Locul de unde izvoraste, undeva in apropierea orasului Atar din Mauritania (NV Africii), nu este, pentru moment, cunoscut cu exactitate.

Cotidianul britanic "Daily Express" relateaza ca specialistii sunt de parere ca descoperirea acestui rau ar putea ajuta la relansarea economiei Mauritaniei, tara in majoritate desertica. Guvernul Mauritaniei a solicitat specialistilor rusi sa testeze solul in apropierea orasului Atar, in cautarea apei. Acestia au gasit apa exact in punctul indicat de sateliti. Unul dintre specialistii participanti la proiect, citat de "Daily Express", a declarat: "O astfel de fantana in desertul Sahara este cu adevarat o minune a lumii".

Sunt numeroase rauri, care vin din afara Saharei, dar apoi intra in izvoarele subterane sau contribuie la sursele de apa de suprafata. In sudul desertului majoritatea apei vine de la raul Nil sau alte rauri care curg spre Marea Mediterana. Alte rauri sunt furnizate de Lacul Ciad, care este de asemenea situat in partea sudica a Saharei. In nord, cea mai mare parte a apei vine din Muntii Atlas si de la dealurile din Libia, Tunisia, Algeria si Maroc, sub forma de raulete si albii de ape.

Clima desertica a Saharei se crede ca a fost stabilita acum 5 milioane de ani. De atunci Sahara a fost subiectul unor conditii scazute de umiditate, care au contribuit la crearea desertului din zilele noastre. In ultimii 2000 de ani, clima din Sahara a ramas aceeasi cu exceptia unei perioade de timp in secolele 16-18, cand a fost o scurta epoca de gheata. Acesta epoca a marit numarul precipitatiilor din Sahara pant in secolul al 19-lea.

Clima Saharei cuprinde doua subclimate: una subtropicala uscata in nord si o clima uscata tropicala in sud. Climatul tropical uscat este caracterizat prin ierni uscate si blande, un sezon uscat si cald, exact inainte de anotimpul ploios. Climatul subtropical uscat are temperaturi ridicate anuale, ierni reci, veri foarte calde si doua anotimpuri ploioase. Este o fasie ingusta in partea vestica a Saharei, de-a lungul coastei, care are temperaturi reci in comparatie cu restul Saharei, datorita influentei curentului rece canar (Canary).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.