Sadoveanu si omul primitiv

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Liceu

Ma voi referi, acum, la implinirea a 125 de ani de la nasterea scriitorului, la doua scrieri mai putin cunoscute de elevi si anume : Demonul tineretii (1928) si Uvar (1932), amandoua sunt ridicate pe ideea retragerii benefice a omului sadovenian intre hotarele unei primitivitati naturale tamaduitoare, dupa ce a suportat, sub felurite constrangeri, efectele dislocarii, acest om mai poate nadajdui l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sadoveanu si omul primitiv

Ma voi referi, acum, la implinirea a 125 de ani de la nasterea scriitorului, la doua scrieri mai putin cunoscute de elevi si anume : Demonul tineretii (1928) si Uvar (1932), amandoua sunt ridicate pe ideea retragerii benefice a omului sadovenian intre hotarele unei primitivitati naturale tamaduitoare, dupa ce a suportat, sub felurite constrangeri, efectele dislocarii, acest om mai poate nadajdui la o punere in acord cu sine numai prin retransarea in lumea naturala, in spatii inca neconfiscate de civilizatia tehnica invadatoare.

In Demonul tineretii , studentul medicinist Naum Popovici, o cunoaste intr-o excursie la manastirile din Neamt pe Olimpia Mironeanu. Studentul are pentru ea sentimentul unei pasiuni decisive care-l indeamna sa-I ceara mana; fiind acceptat deindata se hotareste casatoria, dar inainte Naum pleaca pentru cateva zile la ai sai, spre a rezolva chestiuni de familie, dar se intampla ca in preziua intoarcerii convenite Olimpia e anuntata de moartea subita a tatalui sau, si ea porneste in graba la Iasi .

Negasind-o la inapoiere, Naum crede ca Olimpia si-a luat inapoi cuvantul, ceea ce il arunca intr-o depresiune nervoasa care-l mentine optsprezece zile si optsprezece nopti in inconstienta; zace bolnav inca o luna si jumatate, si apoi treptat isi revine dar nu vrea sa citeasca scrisoarea lasata la plecare de Olimpia, descoperita intre timp, in care I se dadusera explicatii. Pe acest refuz al cunoasterii exacte a lucrurilor hotareste intrarea la manastire. La fel de abrupte ne apar amandoua deciziile lui Naum: de a se casatori cu Olimpia si de a renunta la proiect.

In clipa in care constata ,, tradarea" nu vrea sa citeasca scrisoarea deplin-lamuritoare a Olimpiei, ci ,, o rupse in bucati marunte" gest graitor de voita retezare a puntilor, de anulare a trecutului, prin prefacerea identitatii : dupa calugarire, studentul Naum Popovici va deveni parintele Natanail. Insingurarea, fuga din lume a lui Naum tot s-ar fi produs pentru ca raspundea unei predestinari: ,,Erai chemat cu mare graba pentru ca sa se implineasca hotararile", ii sopteste la trezirea din letargie calugarul ce-l priveghease, si vorbele acestea gasesc rasunet adanc in sufletul viitorului monah.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.