SUA si URSS decis schimbarea regimului din Romania

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

De altfel, aparitia surprinzatoare a tinarului Gorbaciov la conducerea URSS are foarte multe similitudini cu ascensiunea neasteptata a celui mai tinar membru din Comitetul Central al PCR la functia suprema, amindoi avind beneficiul controlului asupra osaturii Puterii - ierarhia partidului. Conform unor versiuni recente, Gorbaciov a fost desemnat drept succesor de Iuri Andropov inca inainte ca fost[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: SUA si URSS decis schimbarea regimului din Romania

De altfel, aparitia surprinzatoare a tinarului Gorbaciov la conducerea URSS are foarte multe similitudini cu ascensiunea neasteptata a celui mai tinar membru din Comitetul Central al PCR la functia suprema, amindoi avind beneficiul controlului asupra osaturii Puterii - ierarhia partidului. Conform unor versiuni recente, Gorbaciov a fost desemnat drept succesor de Iuri Andropov inca inainte ca fostul sef al KGB sa moara.

Pentru a se evita o confruntare intre clanuri, Gromiko a negociat cu aripa KGB, care il sprijinea pe Gorbaciov, venirea lui Cernenko la Putere, impreuna cu vetusta sa echipa brejneviana, in schimbul dreptului de a conduce sedintele Biroului Politic in absenta lui Cernenko. Cum acesta, datorita starii sale grave de sanatate, lipsea mult, putem afirma ca partidul era condus neoficial de Gorbaciov, fapt acceptat de ceilalti si care doar i-a intarit candidatura pentru momentul mortii batrinei slugi a lui Brejnev.

Un magistrat si un scriitor emigrati in SUA din URSS au lansat in 1983 un scenariu intemeiat pe fapte reale, care dezvaluie tentativa lui Iuri Andropov de a prelua puterea de la Brejnev printr-o lovitura de palat. Mai degraba era vorba de cistigarea succesiunii, insa faptele relatate de Edward Topol si Fridrikh Neznansky in cartea lor "Piata Rosie" au fost confirmate de informatii aparute in presa, precum si de hotariri judecatoresti definitive. Pentru a intelege contextul ascensiunii lui Gorbaciov, dar si al lui Eduard Sevardnadze, va trebui sa aratam ca prezenta lui Leonid Brejnev la conducerea PCUS, dupa Hrusciov, a marcat o schimbare de atitudine in modul de exercitare si mai ales de reprezentare a puterii sovietice.

Brejnev a introdus in ceremonii luxul exorbitant al tarilor rusi, folosind de multe ori mobile, accesorii si elemente de protocol tariste, a incurajat fastul pentru a demonstra maretia Uniunii Sovietice si a adoptat o atitudine superioara, distantata si nu o data incarcata de dispret fata de oaspetii straini, de presedintii altor state aflati in vizita la Kremlin. Acest aer de superioritate si maretie era prezent mai ales la intilnirile cu liderii statelor comuniste, pe care de multe ori ii umilea punindu-i in postura de vasali, facindu-i sa simta puterea vietelor asupra micilor lor popoare.

Pe Ceausescu, de exemplu, •mdinea asta il scotea din sarite si ii accelera crizele de orgoliu. ejnev a acceptat cultul personalitatii ca mijloc de promovare pentru H'feriti activisti - cult al personalitatii brejneviene in care a excelat Pduard Sevardnad/e --, si a introdus sistemul vilelor de protocol l voase, moderne sau rustice, dar cu tot confortul si, bineinteles, Hotate cu tehnologia occidentala de ultima generatie. Vilegiatura in statiuni termale selecte era iarasi un obicei al perioadei brejneviene.

Aceasta situatie a permis penetrarea si dezvoltarea spre straturile superioare ale Puterii sovietice a retelelor clandestine de contrabanda (cu obiecte de lux, cu alimente rare, cu confectii si incaltaminte de import, cu tigari si bauturi americane etc.) si implicit a mafiei sprijinite de coruptia administratiei centrale. Topol si Neznansky arata ca in 1982 mafia penetrase deja pina linga Brejnev, atit prin fiica sa Calina cit si prin cumnatul sau, Semion K. Tvigun, prim-vicepre-sedinte al KGB, ambii aflati in legaturi directe cu retelele de traficanti active din Georgia sovietica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.