SUA - Japonia

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

In principiu, Japonia, dupa un trecut prezentat mai sus, a reusit ca intr-o perioada de numai 40 de ani sa se anihileze marilor puteri ale lumii, dar in stilul sau propriu. Evolutia ei dupa revolutia Meiji este considerata ca un miracol, ca „unul dintre faptele cele mai surprinzatoare ale istoriei.

Cert este faptul ca la sfarsitul acestei ere, Japonia, nu numai ca nu mai era [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: SUA - Japonia

In principiu, Japonia, dupa un trecut prezentat mai sus, a reusit ca intr-o perioada de numai 40 de ani sa se anihileze marilor puteri ale lumii, dar in stilul sau propriu. Evolutia ei dupa revolutia Meiji este considerata ca un miracol, ca „unul dintre faptele cele mai surprinzatoare ale istoriei.

Cert este faptul ca la sfarsitul acestei ere, Japonia, nu numai ca nu mai era un stat izolat ci unul care avea mari ambitii in Pacific si care il vor implica in mari conflicte si mai ales in al doilea razboi mondial.

In primul razboi mondial(1914-1918), Japonia participa alaturi de puterile Antantei. Primul razboi mondial a permis Japoniei, sa isi extinda sfera de influenta in Asia si posesiunile in Pacific. Economia continua sa se dezvolte in ritm accelerat, concomitent cu pregatirile pentru razboi. In 1931 Japonia, ocupa Manciuria, iar in 1937 declanseaza razboiul pentru cucerirea Chinei.

Insa aventura militarista a Japoniei a avut ca deznodamant capitularea neconditionata la 2 septembrie 1945, care a suferit pentru prima data in lume efectele dezastruoase ale exploziilor atomice de la Hieroshima si Nagasaki.

Energiile concentrate spre refacerea intregii tari si dezvoltarea sustinuta a economiei, precum si evolutia continua spre progres au premis ca Japonia sa devina o putere economica de o importanta recunoscuta, cu o intensa viata culturala.

Economia Japoniei a trecut prin doua perioade de dezvoltare rapida in istoria sa moderna. Prima perioada a inceput la sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa un lung interval de izolare, iar a doua, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial in 1945.

Dupa ce si-a revenit in urma distrugerilor cauzate de razboi, Japonia a trecut printr-o perioada plina de prosperitate si crestere, care a durat trei decenii jumătate, chiar daca problemele economice au inceput sa iasa la iveala in 1970. Criza economica a tinut 2 ani in 1990 si 2000, ceea ce a obligat liderii sa reevalueze structura economica.

Produsul intern brut al Japoniei pe cap de locuitor, a crescut de la 21% din nivelul Statelor Unite in 1955 la 56% in 1970. In 1992, Produsul intern brut a ajuns la 19,92 dolari, 86% din nivelul Statelor Unite. In ciuda cresterii puternice a economiei, totusi la sfarsitul anului 1990, Japonia s-a cufundat in cea mai lunga criza economica dupa cea de dupa al doile razboi mondial.

Produsul intern brut, care crescuse incet la inceputul anului 1990, scade cu 0,4% in 1997 si cu 2,8% in 1998. Aceasta a fost pentru prima data dupa razboi cand produsul intern brut al Japoniei, a scazut doi ani la rand. Criza economica a continuat pana la inceputul anului 2000, dupa care economia s-a restabilit, destul de tarziu, in anul 2005.
Cooperarea guvern-industrie, o munca asidua, guvernata de inalta tehnologie, a facut ca Japonia sa ajunga, in scurt timp, a doua putere pe plan tehnologic din lume dupa Statele Unite si China.

Un factor important al dezvoltarii economice au fost fabricantii, furnizorii si distribuitorii, care au lucrat impreuna in grupuri numite „keirtsu”. Al doilea factor a fost garantarea angajarii pe viata pentru o mare forta de munca din zonele urbane.

Desi micul sector agricol este subventionat si protejat, Japonia importa 60% (in medie 10%), 5% in anii `70 si 4% in anii `90. Crestere a incetinit in anii `90 (ajungand la 1,7%), acest lucru datorandu-se in special efectelor suprainvestitiilor din anii `80.

Unul dintre cele mai importante locuri in economia Japoniei il ocupa serviciile. In anul 2003, serviciile ocupau 68% din produsul intern brut al Japoniei, in timp ce industria (miniera, de constructii), ocupa 31%, iar agricultura 1%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.