SFANTA MUCENITA FILOTEIA

2x puncte

categorie: Religie

nota: 9.65

nivel: Liceu

Dar fecioara Filoteia nu se tulbura, nici nu punea la inima aceste ispite ce i le facea satana prin invidia mamei vitrege, pentru a o indeparta de la faptele cele bune, pe care le invatase de la buna ei mama .

Ci, dimpotriva, pe masura ce crestea, Filoteia mergea continuu la slujbele bisericii, impartea hainele ei bune si mancarea la copiii saraci care ii ieseau in cale, iar acasa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: SFANTA MUCENITA FILOTEIA

Dar fecioara Filoteia nu se tulbura, nici nu punea la inima aceste ispite ce i le facea satana prin invidia mamei vitrege, pentru a o indeparta de la faptele cele bune, pe care le invatase de la buna ei mama .

Ci, dimpotriva, pe masura ce crestea, Filoteia mergea continuu la slujbele bisericii, impartea hainele ei bune si mancarea la copiii saraci care ii ieseau in cale, iar acasa se ruga si postea mereu. Caci trei au fost faptele ei bune care o incununau: rugaciunea, fecioria si milostenia.
Cand avea numai 12 ani a binevoit Dumnezeu s-o invredniceasca pe fericita Filoteia de cununa muceniciei si de bucuria imparatiei ceresti, intr-un chip ca acesta.

Fiind toamna si tatal ei lucrand la camp, Filofteia era trimisa zilnic de mama vitrega sa-i duca mancare pe ogor. Dar fericita obisnuia sa imparta cate putin din mancare la copiii saraci care ii ieseau in cale. Observand tatal ei ca mancarea nu-i ajunge, si-a certat femeia pentru aceasta,iar ea i-a zis:'Intreaba pe fiica ta ce face cu mancarea ca eu iti trimit mancare destula la camp!'.

Atunci ticalosul tata maniindu-se pe fericita Filoteia, si-a pus in minte s-o pandeasca pe cale si sa afle ce face cu mancarea de nu-i ajunge.
Intr-o zi, la amiaza ,pe cand el o pandea dintr-un desis, vede pe filotea cum imparete mancarea la copiii saraci. Atunci pornindu-se cu manie de fiara ,din indemnul diavolului, a aruncat cu barda ce-o purta la brau asupra sfintei Filoteia si, taind-o la picior, in putina vreme, din cauza ranii, fericita si-a dat sufletul in mainile prea dulcelui ei mire Iisus Hristos.


Astfel tatal ei dupa trup a devenit prigonitorul si ucigasul ei pentru credinta, dupa cuvantul Evangheliei care zice:'Si va da frate pe frate la moarte si tata pe fiu(Matei,10,12)'.


Cuprins de frica si mustrare ,a incercat sa ridice de jos sfantul ei trup dar n-a putut, caci trupul Sfintei Filoteia, devenind facator de minuni se ingreunase ca o piatra. Atunci, nefericitul tata a alegat la arhiepiscopul Tarnovei si, marturisindu-si pacatul ,i-a spus toate cele intamplate. Arhiepiscopul, cu tot clerul si multime de popor au iesit afara din oras, cu tamaie si lumanari in maini ,sa ridice trupul proslavit al Sfintei Mucenite Filoteia si sa-l duca in catedrala din cetate.

Dar cu randuiala divina trupul ei nu se lasa nicidecum ridicat de la pamant.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.